Ambasadorul SUA la ONU: “Nu ar fi trebuit niciodată să ne încredem în Rusia”

Amabsadorul american la ONU a criticat din nou Rusia atât pentru rolul în anexarea peninsulei ucrainene Crimeea cât şi pentru potenţiala implicare a ruşilor într-o campanie de influenţare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Ambasadorul american la ONU a declarat că Washingtonul “nu ar fi trebuit niciodată să aibă încredere în Rusia”.

Declaraţia făcută joi de Nikki Haley într-un interviu televizat a avut loc în aceeaşi zi în care Departamentul de Stat american a condamnat puternic anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 de către Rusia, mişcare pe care Haley a denunţat-o de asemenea.

Totodată, comentariile lui Haley au fost făcute în contextul unor tensiuni continue vizând ceea ce serviciile americane de informaţii numesc a fi o campanie condusă de Kremlin pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să o învingă pe democrata Hillary Clinton.

Kremlinul a negat acuzaţiile.

După ce iniţial şi-a exprimat îndoiala, preşedintele american Donald Trump consideră acum că Rusia ar fi putut fi în spatele unor acţiuni propagandistice şi de hacking în vederea interferării cu alegerile prezidenţiale, dar a adăugat că operaţiunea ruşilor nu a influenţat rezultatul votului.

Întrebată de reţeaua de televiziune americană NBC ce ar trebui să facă Trump în privinţa acţiunilor Rusiei, Haley a declarat: “Să le ia în serios”.

“Nu ar fi trebuit niciodată să avem încredere în Rusia”, a susţinut Haley, adăugând că SUA are nevoie de toate informaţiile pentru a formula un răspuns potrivit Moscovei.

NBC a întrebat dacă Haley se află pe aceeaşi lungime de undă cu Trump “în ceea ce priveşte nivelul de neîncredere în privinţa Rusiei şi a [preşedintelui rus] Vladimir Putin”.

“Nu aş spune acest lucru. Nu voi discuta despre punctul în care se află preşedintele, deoarece nu ştiu”, a răspuns ambasadorul SUA la ONU.

În timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a vorbit pozitiv despre Putin şi a promis că va urmări să îmbunătăţească relaţiile ruso-americane.

Atât republicanii cât şi democraţii din Congresul SUA şi-au exprimat temerile că o atitudine mai blândă adoptată de SUA faţă de Rusia, sub administraţia Trump, ar putea duce la situaţia în care expansiunea Moscovei în Ucraina să fie trecută cu vederea.