SUA condamnă mişcarea Rusiei de a îngloba forţele armate din Osetia de Sud
alte articole
Criticile puternice lansate miercuri de Departamentul de Stat american au avut loc la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să finalizeze un acord de facilitare a integrării forţelor din Osetia de Sud în structura de comandă a armatei ruseşti.
Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi o altă regiune georgiană separatistă, Abhazia, ca state independente după ce a purtat un scurt război împotriva Georgiei în 2008.
Moscova a păstrat mii de soldaţi ruşi în cele două regiuni separatiste, acţiune considerată de NATO ca o încălcare a unui acord intermediat de UE pentru încheierea conflictului.
SUA şi majoritatea ţărilor lumii consideră Abhazia şi Osetia de Sud ca aparţinând Georgiei.
“Statele Unite condamnă decizia Federaţiei Ruse de a integra forţele militare ale regiunii georgiene separatiste Osetia de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, adăugând că poziţia Washingtonului asupra Osetiei de Sud şi Abhaziei este clară – şi anume, “aceste regiunile fac parte din teritoriul Georgiei”.
Acţiunea Moscovei va declanşa, probabil, acuzaţii din partea Georgiei şi a aliaţilor săi occidentali, a susţinut Reuters, deoarece manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deşi teritoriul aparţine Georgiei, potrivit legislaţiei internaţionale. Deşi controlează de câţiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, Moscova tratează Osetia de Sud, cel puţin oficial, ca pe un stat separat şi nu ca parte a Rusiei.
Imediat după summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Vladimir Putin a început să distribuie paşapoarte ruseşti pe scară largă, în regim de urgenţă, locuitorilor din Osetia de sud. Apoi Kremlinul s-a folosit de o lege a Federaţiei Ruse care prevede obligaţia statului de a proteja cetăţenii ruşi oriunde s-ar afla, pentru a explica invazia din Georgia în august 2008.