SUA condamnă mişcarea Rusiei de a îngloba forţele armate din Osetia de Sud

Washingtonul a condamnat iniţiativa Rusiei de a permite soldaţilor din regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud să îndeplinească serviciul militar în forţele armate ruse.
Soldaţi georgieni. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.03.2017

Criticile puternice lansate miercuri de Departamentul de Stat american au avut loc la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să finalizeze un acord de facilitare a integrării forţelor din Osetia de Sud în structura de comandă a armatei ruseşti.

Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi o altă regiune georgiană separatistă, Abhazia, ca state independente după ce a purtat un scurt război împotriva Georgiei în 2008.

Moscova a păstrat mii de soldaţi ruşi în cele două regiuni separatiste, acţiune considerată de NATO ca o încălcare a unui acord intermediat de UE pentru încheierea conflictului.

SUA şi majoritatea ţărilor lumii consideră Abhazia şi Osetia de Sud ca aparţinând Georgiei.

“Statele Unite condamnă decizia Federaţiei Ruse de a integra forţele militare ale regiunii georgiene separatiste Osetia de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, adăugând că poziţia Washingtonului asupra Osetiei de Sud şi Abhaziei este clară – şi anume, “aceste regiunile fac parte din teritoriul Georgiei”.

Acţiunea Moscovei va declanşa, probabil, acuzaţii din partea Georgiei şi a aliaţilor săi occidentali, a susţinut Reuters, deoarece manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deşi teritoriul aparţine Georgiei, potrivit legislaţiei internaţionale. Deşi controlează de câţiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, Moscova tratează Osetia de Sud, cel puţin oficial, ca pe un stat separat şi nu ca parte a Rusiei.

Imediat după summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Vladimir Putin a început să distribuie paşapoarte ruseşti pe scară largă, în regim de urgenţă, locuitorilor din Osetia de sud. Apoi Kremlinul s-a folosit de o lege a Federaţiei Ruse care prevede obligaţia statului de a proteja cetăţenii ruşi oriunde s-ar afla, pentru a explica invazia din Georgia în august 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor