SUA condamnă mişcarea Rusiei de a îngloba forţele armate din Osetia de Sud

Washingtonul a condamnat iniţiativa Rusiei de a permite soldaţilor din regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud să îndeplinească serviciul militar în forţele armate ruse.
Soldaţi georgieni.
Soldaţi georgieni. (Captură Foto)

Criticile puternice lansate miercuri de Departamentul de Stat american au avut loc la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să finalizeze un acord de facilitare a integrării forţelor din Osetia de Sud în structura de comandă a armatei ruseşti.

Rusia a recunoscut Osetia de Sud şi o altă regiune georgiană separatistă, Abhazia, ca state independente după ce a purtat un scurt război împotriva Georgiei în 2008.

Moscova a păstrat mii de soldaţi ruşi în cele două regiuni separatiste, acţiune considerată de NATO ca o încălcare a unui acord intermediat de UE pentru încheierea conflictului.

SUA şi majoritatea ţărilor lumii consideră Abhazia şi Osetia de Sud ca aparţinând Georgiei.

“Statele Unite condamnă decizia Federaţiei Ruse de a integra forţele militare ale regiunii georgiene separatiste Osetia de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, adăugând că poziţia Washingtonului asupra Osetiei de Sud şi Abhaziei este clară – şi anume, “aceste regiunile fac parte din teritoriul Georgiei”.

Acţiunea Moscovei va declanşa, probabil, acuzaţii din partea Georgiei şi a aliaţilor săi occidentali, a susţinut Reuters, deoarece manevra ar putea fi interpretată ca o modalitate de anexare mascată a Osetiei de Sud de către Rusia, deşi teritoriul aparţine Georgiei, potrivit legislaţiei internaţionale. Deşi controlează de câţiva ani regiunea muntoasă din nord-vestul Georgiei, Moscova tratează Osetia de Sud, cel puţin oficial, ca pe un stat separat şi nu ca parte a Rusiei.

Imediat după summitul NATO de la Bucureşti din 2008, Vladimir Putin a început să distribuie paşapoarte ruseşti pe scară largă, în regim de urgenţă, locuitorilor din Osetia de sud. Apoi Kremlinul s-a folosit de o lege a Federaţiei Ruse care prevede obligaţia statului de a proteja cetăţenii ruşi oriunde s-ar afla, pentru a explica invazia din Georgia în august 2008.