Oficial al Pentagonului: SUA pregătită să trimită un număr suplimentar de 1.000 de soldaţi în Siria
alte articole
SUA este pregătită să trimită în nordul Siriei un număr suplimentar de aproximativ 1.000 de soldaţi americani, conform unui oficial al Pentagonului. Anterior, mai multe rapoarte au susţinut că administraţia Trump plănuieşte să trimită mii de soldaţi în ţara arabă.
Oficialul a declarat, miercuri, pentru AFP că preşedintele american Donald Trump şi secretarul său al apărării, Jim Mattis, încă nu au aprobat planurile provizorii schiţate de Pentagon.
Discutând sub anonimat, oficialul a mai precizat că “aceasta este una dintre propunerile aflate pe masa discuţiilor”.
Washingtonul are în prezent în Siria între 800 şi 900 de soldaţi din trupele de Operaţiuni Speciale, conform AFP. Totuşi, activităţile lor au fost limitate la ceea ce Pentagonul descrie a fi instruirea şi asistenţa acordată forţelor kurde în lupta împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri teroriste.
Generalul Joseph L. Votel, comandantul forţelor americane în Orientul Mijlociu, a declarat luna trecută că ar putea fi nevoie de un număr suplimentar de soldaţi americani în Siria pentru a intensifica războiul împotriva grupului jihadist Statul Islamic în ţara arabă.
Conform unor rapoarte, Pentagonul ar putea să îl convingă pe preşedintele Trump să autorizeze trimiterea a mii de soldaţi în Siria pentru misiuni de luptă.
“Este posibil să puteţi vedea forţe militare convenţionale acţionând la sol în Siria pentru o anumită perioadă de timp”, a declarat luna trecută CNN, citând un oficial al sectorului american al apărării.
Decizia îi aparţine în cele din urmă preşedintelui american, care i-a ordonat lui Mattis să vină cu o propunere viabilă pentru rezolvarea crizei continue din ţara arabă, a adăugat oficialul.
În timpul campanei prezidenţiale, Trump a susţinut în mod deschis trimiterea unui contingent mare de soldaţi americani în Siria.
“Nu avem nicio alternativă, trebuie să eliminăm ISIS”, a declarat Trump, făcând referire la un alt nume sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic. “Îi voi asculta pe generali, dar aud numere cuprinse între 20.000 şi 30.000”.
Când a autorizat desfăşurările limitate de soldaţi, fostul preşedinte american Barack Obama a subliniat faptul că trupele terestre nu erau o opţiune.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a numit trupele americane din Siria invadatori deoarece, pe baza legii internaţionale, guvernele străine nu pot trimite propriii soldaţi în ţări suverane.
Assad a declarat săptămâna trecută postului de televiziune chinez Phoenix că “soldaţii străini care sosesc în Siria fără invitaţia noastră ... sunt invadatori”.
Începând cu martie 2011, SUA şi aliaţii săi regionali, în special Arabia Saudită, Qatar şi Turcia, au desfăşurat un război prin intermediari împotriva Siriei. Conflictul ce durează de 6 ani a provocat moartea a aproape 500.000 de sirieni şi strămutarea a aproximativ jumătate din populaţia de 23 de milioane a ţării în interiorul şi în afara graniţelor siriene.