Ambasadorul Lituaniei în România despre priorităţile Preşedinţiei Lituaniene a UE
alte articole
Vladimir Jarmolenko, ambasadorul Republicii Lituania în România, prezent la o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei lituaniene a Consiliului Uniunii Europene a punctat principalele priorităţi ale statului pe care îl reprezintă.
”Nu va fi o surpriză faptul că priorităţile centrale ale Preşedinţiei lituaniene vor reflecta în principal situaţia economiei UE. Aproximativ 80% din temele de pe agenda noastră se vor referi la economia europeană, nivelul european de integrare, creştere şi locuri de muncă, precum şi Acordul de liber-schimb cu SUA”, a precizat Vladimir Jarmolenko.
Crearea unei Europe credibile, în creştere şi deschise.
”Avem nevoie de o Europă credibilă pentru că acest lucru este esenţial pentru o economie stabilă. Credibilitatea înseamnă găsirea unui mod de a lucra împreună - inclusiv prin coordonarea apropiată a politicilor noastre economice şi bugetare. Trebuie să realizăm o adevărată Uniune Economică şi Monetară şi o Uniune Bancară funcţională”, a susţinut ambasadorul.
”O Europă în creştere este o sarcină copleşitoare pentru toată lumea. Restaurarea credibilităţii UE este un prim pas către îmbunătăţirea generală a economiei europene. Deşi am făcut deja progres semnificativ, rămân încă multe de făcut. Doar prin intermediul politicilor orientate spre creştere vom putea combate nivelele inacceptabile ale şomajului, în special din rândul tinerilor”, a continuat acesta.
Piaţa digitală şi implementarea Directivei privind Serviciile vor fi de asemenea printre priorităţi.
Conform ambasadorului, ”Europa a fost mereu în cel mai bun stadiu atunci când a fost o Europă deschisă şi asta pentru că această deschidere este un principiu de bază al Uniunii, motiv pentru care Preşedinţia lituaniană va depune eforturi pentru realizarea unor acorduri comerciale libere cu partenerii comerciali ai Europei. Vom căuta o integrare mai apropiată între UE şi partenerii săi estici. Acei parteneri care au ales UE trebuie să ştie ca şi ei sunt bineveniţi când sunt pregătiţi să intre în familia noastră”.
Vladimir Jarmolenko consideră că ”sumitul din noiembrie de la Vilnius ar trebui văzut că o oportunitate atât pentru UE cât şi pentru vecinii săi. Sperăm ca acest sumit va face un progres substanţial în atingerea scopului comun de asociere politică şi integrare economică dintre UE şi vecinii săi Estici”.
Domeniul energetic este printre priorităţile centrale de pe agenda Lituaniei
”Potrivit Comisiei Europene, dacă UE devine o piaţă complet integrată, ar putea economisi aproximativ 35 de miliarde de euro în fiecare an din costurile energiei electrice în 2015, comparativ cu 2012. Astăzi, cetăţenii noştri şi oamenii de afaceri plătesc mult prea mult pentru energie. Acest lucru face ca economia să fie mai puţin competitivă şi diminuează puterea de cumpărare a consumatorilor”, a declarat Vladimir Jarmolenko.
”Am fost de acord ca piaţa internă a energie trebuie să fie finalizată până în 2014 şi că, după 2015, niciun stat membru UE nu ar trebui să fie izolat de la reţelele europene electrice şi de gaz. Acest angajament trebuie să rămână la temelia agendei noastre privind energia. Vom lucra să grăbim toate eforturile în acest domeniu”, a precizat acesta, adăugând că ”atâta timp cât piaţa internă a energiei, serviciilor şi economiei digitale este incompletă, cetăţenii Europei vor avea motive să chestioneze credibilitatea UE”.
În final, ambasadorul a salutat venirea celui de-al 28-lea membru al Uniunii Europene - Croaţia.