Lituania atenţionează în legătură cu influenţa crescândă a Rusiei în estul Europei

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a lansat altor lideri europeni, cu ocazia preluării de către ţara sa a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, un apel a cărui idee principală este astfel sintetizată de cotidianul Financial Times: 'Păziţi-vă de ursul rus!'.

Într-un interviu acordat cotidianului britanic şi preluat de Inopressa.ru, Grybauskaite declară: 'Rusia încearcă să-i convingă pe partenerii estici ai UE să se apropie de Uniunea Vamală. Din cauza dificultăţilor economice, Europa este foarte ocupată cu problemele sale interne. Este un moment foarte prielnic pentru unele terţe ţări care doresc să-şi extindă influenţa în Est'.

După cum constată Financial Times, Vilniusul este pentru Rusia 'o sursă de permanentă şi puternică iritare'. În pofida faptului că Dalia Grybauskaite a declarat că nu intenţionează să folosească preşedinţia Consiliului UE pentru înăsprirea politicii structurii paneuropene faţă de Kremlin, este puţin probabil ca şefa statului lituanian să-şi sisteze campania împotriva Rusiei din frica de a nu supăra pe cineva la Bruxelles.

În ceea ce o priveşte, Grybauskaite se teme că Rusia ar putea profita de preşedinţia lituaniană a Consiliului UE pentru a-şi amplifica atacurile la adresa ţării baltice. Potrivit preşedintei lituaniene, deja la această oră asupra Lituaniei s-au înteţit atacurile cibernetice şi cineva 'stârneşte artificial' minorităţile interne.

Financial Times subliniază 'simbolismul' preşedinţiei lituaniene a Consiliului UE, prima dintre fostele republici sovietice care asigură acest mandat. Momentul-cheie al programului lituanian la conducerea UE va fi summitul UE şi a şase foste republici sovietice (Belarus, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan), programat pentru noiembrie. Grybauskaite mai speră şi că toamna aceasta, la Vilnius, va fi în sfârşit semnat acordul bilateral între UE şi Ucraina.