Predoiu: Crivăţul care a măturat estul Ucrainei adie şi în România, prin cazul Lukoil
alte articole
Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat joi, pentru ziare.com, că scandalul Lukoil reprezintă "o manevră tipică de destabilizare a economiei unui stat" şi ar trebui ca ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s[ îl convoace pe ambasadorul Rusiei la Bucureşti ca urmare a declaraţiilor făcute de acesta pe marginea subiectului.
"Crivăţul care a măturat estul Ucrainei adie şi în România, prin cazul Lukoil. Este o manevră tipică de destabilizare a economiei unui stat. Rusia să nu se comporte cu România ca un 'stat racket' şi să respecte interesele noastre. Este o condiţie nenegociabilă pentru o relaţie bilaterală corectă", a precizat Cătălin Predoiu.
Liderul PDL susţine că, în acest context, "Victor Ponta demonstrează încă o dată că este o piatră de moară atârnată de gâtul României".
"Principala datorie a premierului este să apere interesele naţionale, nu cele electorale personale. Victor Ponta să lase justiţia în pace, să-l trezească din somn pe ministrul Corlăţean şi să-l convoace pe ambasadorul Rusiei, care s-a implicat public în cazul Lukoil, pentru a găsi o soluţie care să respecte interesele României şi justiţia română", a mai adăugat Cătălin Predoiu.
Prim-vicepreşedintele Lukoil, Vladimir Nekrasov, a venit miercuri în România şi a anunţat că, dacă până vineri procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti. Anterior, Ambasadorul Rusiei la Bucureşti solicitase şi el ridicare sechestrului, iar premierul Victor Ponta a susţinut această poziţie, invocând interesul miilor de angajaţi.
Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a ridicat sechestrul de pe 17.618 tone de petrol ale Petrotel Lukoil aflate în spaţiile de depozitare ale companiei Oil Terminal Constanţa, însă a pus sechestru pe alte 23.817 tone ţiţei ale companiei ruse, în valoare de 16 milioane dolari, aflate tot la Oil Terminal.