Premierul Victor Ponta îl "pârăşte" pe Băsescu reprezentanţilor diplomatici ai SUA şi UE

Premierul Victor Ponta a trimis vineri o scrisoare reprezentanţilor diplomatici ai Statelor Unite, Comisiei Europene şi Uniunii Europene pentru a se plânge de ceea ce el numeşte "atacul grav al lui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei".
Andrei Pricopie
10.10.2014

alte articole

Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.10.2014

Premierul Victor Ponta a trimis vineri o scrisoare reprezentanţilor diplomatici ai Statelor Unite, Comisiei Europene şi Uniunii Europene, pentru a se plânge de ceea ce el numeşte "atacul grav al lui Traian Băsescu la adresa independenţei justiţiei".

"Justiţia trebuie să fie independentă şi, atunci când îşi face treaba, să fie protejată de oamenii politici şi rolul partenerilor noştri - şi Statele Unite ale Americii, şi Uniunea Europeană - este tocmai de a sprijini o justiţie independentă şi eficientă, iar când greşesc oamenii politici, să fie sancţionaţi. Am mai greşit şi eu şi am fost atenţionat, ieri a greşit preşedintele ţării şi a greşit grav, atacând judecători. Cred că va fi tras de mânecă", a declarat vineri Victor Ponta, citat de Mediafax, explicând motivaţia scrisorii sale către oficialii străini.

Amintim că Inspecţia judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a fost sesizată joi în cazul declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu privind dosarul Microsoft precum şi în legătură cu afirmaţiile publice ale premierul Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil. Sesizarea a avut loc la propunerea judecătorului Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

În ceea ce priveşte declaraţia lui Traian Băsescu cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri, judecătorul a susţinut că aceasta cuprinde elemente suficiente pentru a aduce atingere independenţei justiţiei În replică, şeful statului a reacţionat dur la remarcile făcute de magistrat şi l-a acuzat pe acesta că minte şi face politică, subliniind că îşi menţin integral declaraţia făcută atunci când a anunţat cererea de începere a anchetei penale pentru cei cinci foşti miniştri.

Premierul Ponta, care se plânge americanilor şi reprezentanţilor diplomatici ai UE de atacuri ale lui Băsescu la adresa independenţei justiţiei este şi el în vizorul Inspecţiei Judiciare, după declaraţiile făcute în dosarul Lukoil. Amintim că premierul le-a sugerat procurorilor să ridice sechestrul impus companiei, deoarece rămân 3500 de angajaţi fără salarii, având o abordare similară cu cea a ambasadorului Rusiei la Bucureşti şi a prim-vicepreşedintelui grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov.

Scrisoarea premierului Victor Ponta

"În atenţia reprezentanţilor diplomatici ai SUA, Comisiei Europene, precum şi ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene:

Vă adresez această scrisoare din dorinţa de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al Preşedintelui Traian Băsescu la adresa independenţei Justiţiei, dar şi cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declaraţiile oficiale făcute ieri de şeful statului.

În mod absolut surprinzător, ieri, Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă în care a formulat ameninţări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare şi a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraţilor meniţi, prin lege, să vegheze la buna funcţionare a Justiţiei.

Este un fapt de o gravitate deosebită, care periclitează bunul mers al justiţiei din ultima vreme şi care pune sub semnul întrebării independenţa acesteia. Consiliul Superior al Magistraturii solicitase, anterior, să fie verificate informaţiile difuzate public de către Preşedinte cu privire la un caz important (cazul Microsoft).

Printre afirmaţiile de ieri ale Preşedintelui, vă supun atenţiei următoarele:

"Se pare că sunt magistraţi care ţin neapărat să facă politică şi au ajuns să facă şi mai prost decât politicienii. Am înţeles că un domn magistrat a considerat că am afectat justiţia pentru ca aş fi dat date din dosar. Domnul magistrat minte!

Dacă este vreun magistrat în CSM care vrea să facă politică să intre cinstit în politică şi să se lase de calitatea de magistrat. Astfel de atitudini mincinoase nu fac decât să discrediteze instituţia.

Nu puteam să trec peste acest incident pe care îl consider de nedorit şi este o rugăminte: dacă sunt judecători membri în CSM, procurori sau judecători care vor să facă politică, să intre în politică."

Va solicit, ţinând cont de toate aceste lucruri, să analizaţi aceste declaraţii şi să transmiteţi un mesaj public de susţinere a independenţei CSM şi a Justiţiei în general. Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia menită de Constituţie să asigure buna funcţionare a Justiţiei, iar astfel de atacuri fără precedent periclitează cu siguranţă independenţa şi eficienţa sa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor