Spitalele militare chineze implicate în recoltarea forţată de organe

Regiunile din China unde medicii au admis, în timpul unor convorbiri telefonice, că au efectuat recoltări forţate de organe de la aderenţi Falun Gong
Regiunile din China unde medicii au admis, în timpul unor convorbiri telefonice, că au efectuat recoltări forţate de organe de la aderenţi Falun Gong (Raportul 'Recoltă Sângeroasă' Kilgour-Matas)

Un raport de investigaţie care detaliază implicarea spitalelor militare chineze în recoltarea forţată de organe a fost finalizat de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG), o organizaţie non-profit cu sediul în SUA.

Redactat pentru prima dată pe 28 aprilie 2008, raportul prezintă dovezi strânse în ultimii trei ani. Acesta concluzionează că spitalele militare din China au recoltat organe de la practicanţii Falun Gong aflaţi în detenţie în închisori, lagăre de muncă şi alte instituţii, pentru a sprijini afacerea profitabilă de transplant de organe ce are loc în China. Raportul susţine că organele sunt vândute pacienţilor din China şi din străinătate.

Printre dovezile compilate în raport se află şi statisticile publicate anterior pe site-urile spitalelor din China, conversaţiile înregistrate cu personalul spitalului şi relatările martorilor oculari. Peste 30 de spitale militare şi spitale ale poliţiei armate din toată China au fost evidenţiate în raport.

O unitate medicală menţionată de raport este Centrul de Chirurgie Hepatobiliară de la Spitalul General Fuzhou al Comandamentului Militar Nanjing. Site-ul oficial al spitalului a susţinut că centrul a efectuat peste 150 de transplanturi de ficat, şase transplanturi simultane de ficat şi rinichi şi şase transplanturi de pancreas şi rinichi, între 1999 şi aprilie 2008. În septembrie 2004, spitalul a realizat primul transplant de pancreas, rinichi şi ficat din Asia.

WOIPFG a citat un alt raport de investigaţie, elaborat de fostul deputat canadian şi fost secretar de stat, David Kilgour, şi de avocatul pentru drepturile omului, David Matas, care a subliniat abundenţa sursei de organe. Un pacient din Asia, domnul HX, le-a relatat celor doi investigatori despre cele două călătorii ale sale pentru a primi un transplant în Shanghai. În prima călătorie din septembrie 2003, patru rinichi proaspăt scoşi din corpurile furnizorilor au fost transportaţi la spital pentru testarea compatibilităţii, în timpul şederii sale de două săptămâni, şi toţi patru s-au dovedit a fi incompatibili. În cea de-a doua călătorie, în martie 2004, încă patru rinichi au fost testaţi până s-a găsit unul compatibil. Dr. Tan Jianming de la Spitalul General Fuzhou se ocupa de operaţie.

"Soţia dlui HX a văzut vreo 20 de foi cu date relevante despre furnizorii de organe şi cu informaţii privind HLA-ul lor," susţine raportul Kilgour-Matas. "Medicul [Tan] a ales câţiva din listă şi i-a pus în ordine... [Medicii] rezidenţi i-au spus domnului HX că organele proveneau de la prizonieri executaţi."

Timpii de aşteptare pentru transplant sunt foarte mici în aceste spitale, conform raportului WOIPFG. Spitalul Shanghai Changzheng, unul din cele mai mari şi mai bine-cunoscute din China, este afiliat celei de-a doua Universităţii Militare de Medicină. Site-ul spitalului afişa că timpul mediu de aşteptare pentru un transplant de ficat este de o săptămână, dar această declaraţie a fost ulterior scoasă de pe site.

Raportul WOIPFG a enumerat mai multe informaţii publicate pe site-urile altor spitale militare, care se lăudau cu numărul mare de transplanturi de organe. Înainte de 1999, numărul de transplanturi de organe era aproape de zero şi a crescut abrupt după ce a început persecuţia împotriva Falun Gong.

În mai multe convorbiri telefonice, anchetatorii s-au dat drept pacienţi, iar medicii le-au spus că organele proveneau de la practicanţi Falun Gong în viaţă. În 2007, un membru al personalului medical i-a spus unui investigator că el furniza organe de la practicanţii Falun Gong pentru spitalul 307 al Armatei de Eliberare a Poporului . "Cum pot fi sigur că este de la un practicant Falun Gong?" a întrebat anchetatorul. "Liderii noştri vă vor arăta documente, ştiţi... Ei au documente, inclusiv CV-uri personale [ale furnizorilor de organe]", a declarat acesta în conversaţia telefonică înregistrată.

Recoltarea de organe pe scară largă de la practicanţii Falun Gong a fost iniţiată de fostul lider comunist chinez, Jiang Zemin, indică WOIPFG în raport. Un transplant de rinichi costă între 50.000 şi 100.000 de yuani (8.000 – 15.000 de dolari), în timp ce un transplant de ficat costă de obicei între 200.000 şi 400.000 de yuani (31.000 – 63.000 de dolari), potrivit raportului.

Într-o declaraţie, WOIPFG a cerut "comunităţii internaţionale acţiuni imediate pentru a investiga şi pentru a pune capăt persecuţiei ucigaşe a Partidului Comunist Chinez împotriva practicanţilor Falun Gong."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe