Alianţa pentru Centenar: Apel către candidaţii la Primăria Chişinău. Să nu o lăsăm pe mâna socialiştilor
alte articole
În cadrul Marii Adunări pentru Centenar din 25 martie de la Chişinău, Alianţa pentru Centenar a anunţat câţiva paşi care urmează a fi făcuţi pe parcursul anului 2018 pentru a aduce un trai mai bun cetăţenilor Republicii Moldova, trai care, în opinia organizaţiilor unioniste, poate veni prin unirea cu România, aceasta fiind unica soluţie.
Primul punct anunţat la Marea Adunare Centenară a fost o declaraţie asumată de către Parlamentul României, care la şedinţa solemnă din 27 martie, a adoptat o decizie prin care urmează să se implice în acţiuni pentru Reîntregirea naţională prin mijloacele paşnice ale democraţiei parlamentare şi în limitele Constituţiei României, în conformitate cu normele dreptului internaţional şi Actului Final de la Helsinki.
Potrivit preşedintelui Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu, declaraţia asumată de Bucureşti, pe de o parte, a trezit numeroase reacţii, iar pe de altă parte, a fost susţinută de toate grupurile parlamentare, inclusiv reprezentanţii minorităţilor din Parlamentul României, fiind o declaraţie fără precedent în Parlamentul României.
Cel de-al doilea punct anunţat de Alianţa pentru Centenar este cel al consultării populare care se desfăşoară la Chişinău în perioada 1-14 aprilie, locuitorii capitalei fiind chemaţi să răspundă cu DA sau NU pentru unirea cu România.
”După 25 martie, în mod clar subiectul reîntregirii a devenit un subiect cât se poate de serios. Am văzut săptămâna trecută un sondaj în care numărul unioniştilor ajunge la 35 la sută. Îndemnăm toată populaţia Chişinăului să spună DA la consultarea publică”, a menţionat George Simion, preşedintele Asociaţiei Acţiunea 2012, în cadrul une conferinţe de presă.
Totodată, pe lângă campania consultării populare, preşedintele Asociaţiei Unirea ODIP, Vlad Bileţchi, a ţinut să vorbească şi despre alegerile locale anticipate care urmează să aibă loc la 20 mai în municipiul Chişinău. ”Suntem conştienţi de faptul că acest subiect este unul politic, controversat, cu foarte multe dedesubturi şi anume faptul că viitorul primar va avea un mandat de doar un an, şi va fi blocat de consiliu, totuşi avem o bătălie pentru capitală şi trebuie să facem tot posibilul pentru a o câştiga şi a nu da primăria pe mâna forţelor ostile şi aici mă refer la PSRM”, a specificat Bileţchi.
În context, acesta a anunţat că Alianţa pentru Centenar a lansat un apel candidaţilor care deja şi-au făcut publică intenţia de a participa la alegerile locale, să se aşeze la o masă de dialog în cadrul căreia să fie abordate două subiecte principale: ”cerinţa minimă - un pact de neagresiune în baza căruia aceştia să nu se atace reciproc şi cerinţa maximă - dintre toţi candidaţii care sunt unionişti să avem doar unul”.
Pe lângă cele enumerate mai sus, se mai propun o serie de revendicări şi măsuri concrete pe care cele peste 130 de organizaţii nonguvernamentale unioniste le solicită candidaţilor la Primăria municipiului Chişinău, grupate fiind sub genericul ”Pact pentru Chişinău”:
- participarea candidatului până în data de 14 aprilie la consultarea publică din Chişinău, în cadrul căreia cetăţenii se pronunţă în favoarea sau contra Unirii cu România;
- acceptarea donaţiilor oferite de România şi amplasarea corespunzătoare a busturilor şi statuilor Regelui Ferdinand I, membrilor de frunte ai Sfatului Ţării şi ale altor personalităţi marcante;
- amenajarea corespunzătoare a Complexului Memorial „Cimitirul eroilor”, încurajarea prin toate mijloacele a investiţiilor provenite din România şi Uniunea Europeană;
- înfrăţirea municipiului Chişinău cu cât mai multe oraşe din România şi a sectoarelor din Chişinău cu sectoarele din Bucureşti.