Oazu Nantoi: Nu am văzut niciun bănuţ din miliardul furat. Se mimează preocuparea faţă de acest furt
alte articole
În contextul condamnărilor care au avut loc în ultima perioadă privind frauda bancară din Republica Moldova, mai nou şi cea a fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi la cinci ani şi şase luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani, analistul politic Oazu Nantoi a menţionat că, deşi la prima vedere ar părea că cei implicaţi în furtul miliardului încet-încet ajung să fie condamnaţi, de fapt, acest lucru nu se întâmplă.
Vorbind despre neîncrederea cetăţenilor în justiţia moldovenească, Nantoi a ţinut să amintească despre anul 2008, când ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană şi Statele Unite de două ori, în luna iulie şi decembrie s-au adresat ex-preşedintelui Republicii Moldova, atrăgându-i atenţia la faptul că mass media erau cenzurate, justiţia folosită selectiv împotriva opoziţiei etc., lucruri care nu s-au schimbat până în prezent.
”Noi nu am văzut ca măcar un bănuţ din miliardul acela furat să fie întors, pe noi încearcă să ne amăgească cu nişte vorbe cum că iată băncile au întors, dar aceasta nu are nimic cu miliardul furat propriu-zis. Respectiv acele procese cu implicarea, condamnarea persoanelor cu afiliere politică nu sunt credibile deloc. Cât despre cazul lui Chiril Lucinschi, în primul rând nu s-a pronunţat ultima instanţă, dar în calitate de cetăţean de rând nu am încredere în justiţia moldovenească, în special când instanţa se bazează pe mărturiile depuse de un oarecare Ilan Şor”, a declarat analistul politic în cadrul emisiunii ”Important” de la TVC 21.
În privinţa dosarului lui Şor e greu de spus ceva, întrucât, a menţionat Nantoi, nu există nici justiţie şi nici transparenţă, iar aici deja fiecare ”poate să îndruge nişte ipoteze pe care oricum nu le poţi verifica, deoarece ceea ce se discută la un ceai sau la o halbă nu poate substitui justiţia”.
Totodată, comentatorul politic a punctat că în Republica Moldova există anul 2014 când a fost comisă crima prin implicarea orchestrată a structurilor cheie ale statului, Parlamentul unde cineva din timp a avut grijă să fie modificată legislaţia, Guvernul, Ignore Naţională, Centrul Naţional Anticorupţie, şi timpul prezent când statul mimează preocuparea de acest furt al miliardului.
”În Letonia acum are loc un proces foarte dureros şi de proporţii, de epurare a sistemului bancar, inclusiv deputaţii din Bundestagul German s-au adresat către Guvernul Germaniei cu nişte interpelări legate de aşa-zisul furt al miliardului. Atât partea germană, cât şi structurile de stat ale Letoniei au declarat foarte franc că nimeni din partea Republicii Moldova nu s-a adresat la ei după informaţie privind investigaţia”, a adăugat Oazu Nantoi.
Trecând peste faptul că există deja două rapoarte Kroll privind furtul miliardului, analistul politic a specificat că cetăţenii plătesc impozite nu companiei Kroll care să facă investigaţii, ci statului Republica Moldova în care chipurile este un Parlament care trebuie să monitorizeze respectarea şi implementarea legislaţiei etc., însă ”aceste lucruri lipsesc, noi avem un teritoriu, dar nu stat”.
Cât despre primarul de Orhei, Ilan Şor, Oazu Nantoi îl consideră a fi un pion specific, care între timp, deopotrivă cu structurile de stat ale Republicii Moldova au devenit nişte instrumente în realizarea scenariului furtului miliardului. ”Structurile de stat din RM nu funcţionează deoarece au indicaţia de a nu funcţiona şi asta este grav, mult mai grav decât persoanele concrete Ilan Şor, sau Plahotniuc. Asta vorbeşte despre degradarea sistemului”, a opinat Nantoi.