Algeria: Un român, printre cei 41 de ostatici luaţi de terorişti. Ce fac autorităţile române

Ministerul Afacerilor Externe român a confirmat informaţia prezentată de presă străină, conform căreia unul dintre cei 41 de ostatici luaţi de terorişti la un complex de exploatare a gazelor din Algeria este român.
Terorişti (STR / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
17.01.2013

UPDATE

Cincizeci de persoane şi-au pierdut viaţa în timp ce încercau să plece din locul în care se aflau, a informat Al Jazeera, care a precizat că e vorba despre 35 de ostatici şi 15 răpitori.

Răpitorii au cerut retragerea armatei algeriene, care a încercuit complexul de exploatare a gazelor, în care au fost luaţi ostatici 41 de oameni din 11 ţări.

Cinsprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, care erau ţinuţi ostatici, au reuşit să scape, a anunţat postul privat algerian Ennahar, citând o sursă oficială.

***

Ministerul Afacerilor Externe român a confirmat informaţia prezentată de presă străină, conform căreia unul dintre cei 41 de ostatici luaţi de terorişti la un complex de exploatare a gazelor din Algeria este român.

Pentru prima dată informaţia despre prezenţa unui român în grupul de ostatici a fost dată de un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa şi a dat o scurtă declaraţie la postul TV Al-Jazeera. MAE a precizat că ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a se stabili cea mai bună formă de cooperare.

Răpitorul a mai anunţat că numărul "ostaticilor este în jur de 41" şi că aceştia provin din 11 ţări: Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Tailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

Teroriştii au cerut retragerea armatei algeriene, care a încercuit complexul de exploatare a gazelor în care lucrau ostaticii, pentru a permite începerea negocierilor. Complexul se află în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături în Al-Qaeda deţine ostatici străini şi cere oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, o ţară vecină.

Responsabilii de la MAE român au prezentat, la o conferinţă de presă, informaţiile pe care le deţin în legătură cu acest caz.

"În legătură cu evenimentele derulate în Algeria, aş vrea să vă informez că în cursul dimineţii de ieri Ambasada României la Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat", a declarat Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Celulă de criză la MAE

Ministrul Afacerilor Externe a decis constituirea, la nivelul MAE, a celulei de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente.

"Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare. Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastră, ca de fiecare dată în situaţii de criză, la a trata acest subiect cu o oarecare înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie", a precizat Cazanciuc.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Săva, a declarat că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor