Aleşii cresc amenzile pentru defăimare: ”O reglementare a cenzurii pe Facebook şi un pumn în gură dat ziariştilor"

Comisiile de specialitate din parlament au majorat consistent amenzile prevăzute de legea "defăimării sociale" iniţiată de şeful PSD, Liviu Dragnea, lege despre care se spune că instituţionalizează poliţia politică a gândirii şi liberei exprimări.
(Captură Foto)

Deputaţii au mărit amenzile reglementate de celebra lege a defăimării iniţiată de Liviu Dragnea. Potrivit B1 TV, Comisia Juridică şi Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor au dat un raport favorabil legii preşedintelui PSD. Liberalii şi reprezentanţii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu au susţinut această lege.

În urma modificărilor aduse marţi în comisii, plafonul maxim al amenzii pentru defăimări aduse unui grup social a fost mărit de la 60.000 lei la 100.000 de lei. Valoarea amenzii pentru defăimarea vizând o persoană fizică se majorează de la 1.000 lei la 30.000 lei.

Potrivit textului legii, defăimarea socială este: "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social", prin grup social înţelegându-se "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă materna, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA."

Reamintim că legea lui Dragnea a fost adoptată pe 7 octombrie de Senat, stârnind numeroase critici în rândurile societăţii civile: "Iniţiativa este de sorginte comunistă, contrară jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi specifică statului totalitar. Vine dintr-una din cele mai retrograde zone ale securităţii şi partidului comunist!", declara la momentul respectiv, pentru Epoch Times, avocatul Antonie Popescu.

Iniţiator al acestei legi extrem de controversate, Dragnea a declarat că actul normativ n-a fost gândit "nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini liberă exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană.

"Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc.", a declarat Dragnea, citat de hotnews.

Pe de altă parte, acelaşi Dragnea declarase şi ca amenzile vor fi prevăzute la un nivel simbolic, însă aşa cum s-a văzut, "simbolicul", iniţial de 60.000 de lei, a fost ridicat la 100.000 lei.

Amenzile se vor aplica oricărei defăimări făcute în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe reţelele de socializare

Legea e ”o reglementare a cenzurii pe Facebook şi un pumn în gură dat ziariştilor” a comentat deputatul PNL Gabriel Andronache, citat de B1 TV.

Potrivit sursei citate, amenzile se vor aplica în baza unei decizii date de un departament special creat în cadrul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, fără o decizie a unei instanţe. Persoana care se consideră vizată poate formula către instanţă o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare sau anularea situaţiei create prin defăimare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne