Tribunal din Moscova respinge procesul lui Navalni împotriva Procurorului General

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navali poartă o lupta intensă cu tribunalele din Moscova, care refuză să accepte procesele intentate împotriva procurorului general Chaika pentru defăimare.
Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Tribunalul districtual Presnenski din Moscova a refuzat să înregistreze procesul intentat de liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni împotriva procurorului general Iuri Chaika şi a postului de radio Echo Moskvî, a raportat marţi agenţia de ştiri RBC, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Nina Iurkova.

Procesul reprezintă una dintre numeroasele încercări făcute de Navalni de a-l da în judecată pe Chaika pentru defăimare. Anul trecut, cinci tribunale districtuale din Moscova au refuzat să înregistreze procesele sale, citând diverse motive pentru refuzurile lor.

În 1 decembrie 2015, Fundaţia pentru Anticorupţie a lui Navalni a prezentat “Chaika”, un film investigativ care a acuzat membri ai familiei lui Chaika, inclusiv pe cei doi fii ai săi, de implicare în afaceri suspecte şi în diferite activităţi ilegale.

Două săptămâni mai târziu, Chaika i-a acuzat pe investitorul britanic William Browder şi pe serviciile secrete americane că ar fi fost în spatele filmului lui Navalni, adăugând că acesta din urmă “a jucat un rol umil în această poveste”, arată Moscow Times.

“Nu am niciun dubiu că acest film plin de minciuni a fost comandat de Bill Browder [şeful fondului de investiţii Hermitage Capital] şi de serviciile secrete din spatele său”, a fost citat Chaika afirmând într-o scrisoare publicată de ziarul Kommersant în 14 decembrie.

După ce trei tribunale moscovite au refuzat să înregistreze procesele lui Navalni, acesta a decis să dea în judecată organizaţiile media care au publicat sau difuzat scrisoarea lui Chaika – ziarele Kommersant şi Vedomosti, postul de radio Ekho Moskvî, website-ul de ştiri Slon, agenţia de ştiri RBC şi canalul de televiziune Dozhd TV – şi pe procurorul general, în încercarea de a forţa tribunalele să înregistreze procesele.

“Îmi cer scuze în avans respectabilelor ziare pentru inconvenienţe dar, din păcate, trebuie să le transformăm în coacuzaţi oficiali [în aceste procese] pentru ca tribunalele noastre să accepte în cele din urmă procesele”, a scris Navalni pe blogul său în 29 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe