Alegerile SUA devin bâlci - Judecător cere blocarea resetării maşinilor de vot, apoi îşi anulează ordinul

Functionari electorali la un centru de renumărare a voturilor din Georgia, 16 noiembrie 2020 (Megan Varner/Getty Images)
Ivan Pentchoukov & Petr Svab
30.11.2020

Un judecător federal, care - pe 29 noiembrie - a judecat o plângere majoră legată de procedurile electorale din Georgia, a emis şi apoi a anulat un ordin care cerea statului să oprească procesul de ştergere sau resetare a maşinilor electorale.

„Pârâţilor li se ordonă să menţină status quo-ul şi li se cere temporar să oprească procesul de ştergere sau resetare a oricărui aparat de vot din statul Georgia până la o nouă hotărâre a instanţei”, a scris judecătorul Timothy Batten Sr., într-un ordin urgent emis pe 29 noiembrie.

Doar că judecătorul a anulat ordinul nu după mult timp, explicând că pârâţii nu sunt în posesia maşinilor.

„Solicitarea reclamanţilor eşuează, deoarece echipamentul de vot pe care încearcă să-l confişte este în posesia oficialilor electorali judeţeni. Orice hotărâre judecătorească pronunţată de Curte s-ar extinde numai asupra pârâţilor şi a celor aflaţi sub controlul acestora, iar reclamanţii nu au demonstrat că oficialii electorali judeţeni se află sub controlul pârâţilor. Pârâţii nu pot servi drept împuterniciţi pentru oficialii electorali locali împotriva cărora ar trebui solicitată blocarea”, a scris judecătorul.

Schimbarea hotărârii judecătorului a atras indignare din partea lui Lin Wood, un avocat asociat echipei de campanie a lui Donald Trump.

"Ce??? Judecătorul a anulat ordinul susţinând că judeţele statului Georgia controlează aparatele de vot”, a scris Wood pe Twitter, adăugând că aparatele sunt deţinute de stat şi că secretarul de stat din Georgia administrează alegerile.

„Totuşi de ce sunt oficialii statului Georgia atât de hotărâţi să şteargă memoria acestor maşini [de vot prin, n.r.] resetarea lor?”

Reclamanţii care au depus plângerea din 29 noiembrie au depus o moţiune de urgenţă ce include o declaraţie a unui oficial electoral care avertiza că aparatele de numărare a buletinelor de vot vor fi resetate la zero pe 30 noiembrie înainte de a efectua o renumărare.

„Procesul va începe cu resetarea maşinilor la 'zero' pentru a începe renumărarea”, susţinea mărturia.

Declaraţia care însoţea plângerea a fost scrisă de un funcţionar republican ce efectua sondaje, care susţinea că a adresat managerului său temerile legate de ştergerea maşinilor de vot.

„Deoarece planul este ca luni să ştergem memoria maşinilor de vot şi să începem de la zero, astfel încât să putem renumăra folosind aceste maşini, sunt îngrijorat de ceea ce citesc online”, a declarat funcţionarul, conform declaraţiei la instanţă.

„Văd o mulţime de notificări de la avocaţi despre posibila confiscare a maşinilor. Avocaţii spun acum că aparatele ar trebui confiscate imediat, înainte ca acest lucru să se întâmple, pentru a proteja datele de pe ele. Ei spun că aceste maşini trebuie confiscate cât mai curând posibil. Hop! Poate sunt prea paranoic, dar să fim siguri că asta ar trebui să facem”.

Plângerea în cauză este depusă de Sidney Powell, o avocată care l-a apărat pe fostul consilier pentru securitate naţională Michael Flynn.

Preşedintele Partidului Republican din Georgia, David Shafer, a scris, după ce judecătorul a emis ordinul, că oficialii electorali din judeţul Fulton actualizaseră software-ul pentru sistemele de vot mai devreme în aceeaşi zi.

„Monitorii noştri republicani de la World Congress Center au aşteptat astăzi patru ore, în timp ce oficialii alegerilor din judeţul Fulton au actualizat software-ul. Explicaţia care mi-a fost dată - 'doar incompetenţa obişnuită a judeţului Fulton' - este complet inacceptabilă”, a scris Shafer pe Twitter.

„Este revoltător faptul că nu ne putem baza pe oficialii electorali din judeţul Fulton pentru a-şi face treaba fără întârzieri inexplicabile de patru ore, intervenţii ale avocaţilor privaţi şi ordinele instanţelor federale”.

Sisteme de vot

Plângerea depusă de Powell face o serie de acuzaţii cu privire la aparatele de vot şi software-ul furnizat de Dominion Voting Systems, care este utilizat în Georgia şi multe alte state.

Powell citează o afirmaţie scrisă de un fost analist de informaţii electronice în cadrul Batalionului 305 de informaţii militare, care a declarat că software-ul folosit de maşinile Dominion a fost accesat de agenţi răuvoitori, precum China şi Iran, „pentru a monitoriza şi manipula alegeri”, inclusiv la alegerile din 2020.

Procesul susţine în continuare că maşinile Dominion sunt conectate la internet, deşi este ilegal - şi că sunt uşor de spart în mod electronic, pe baza mai multor declaraţii ale experţilor. Maşinile au încorporate funcţii care permit operatorilor să manipuleze rezultatele - au declarat mai mulţi experţi citaţi în proces.

Dominion a negat vehement că maşinile sale au fost folosite pentru a manipula numărul de voturi.

„Serverele care rulează software-ul Dominion sunt situate în birourile electorale locale, iar datele nu ies niciodată de sub controlul oficialilor electorali locali”, se arată pe site-ul companiei.

"Toate sistemele de vot din SUA trebuie să ofere asigurarea că funcţionează cu precizie şi fiabilitate, aşa cum se intenţionează în conformitate cu cerinţele de certificare şi testare a statelor federale ale EAC şi a statelor. Maşinile de vot ale Dominion Voting Systems sunt certificate pentru alegerile din 2020".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor