Fostul director CIA din administraţia Obama înfierează asasinarea fizicianului iranian

John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA)
John Brennan, fost director al Central Intelligence Agency (CIA) (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

John Brennan, fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a condamnat uciderea unui om de ştiinţă iranian despre care se crede că este legat de programul nuclear de la Teheran, numindu-l „un act criminal” şi „extrem de nesăbuit”.

Detaliile despre atac rămân puţine, dar publicaţiile iraniene au transmis că fizicianul Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis după ce un camion plin de explozivi ascunşi de o grămadă de lemne a fost tras lângă autovehiculul omului de ştiinţă şi detonat în oraşul Absard, situat la est de Teheran.

„A fost un act criminal şi extrem de nesăbuit”, a scris Brennan, pe Twitter, vineri după-amiază. „Poate genera represalii letale şi o nouă rundă de conflicte regionale”.

Ministrul de Externe al Iranului a declarat că există „indicii serioase” că Israelul a fost implicat în asasinat, dar nu a furnizat detalii.

Asasinarea lui Fakhrizadeh are loc la mai puţin de un an după ce generalul Qassem Soleimani, care administra programul de creştere a influenţei Iranului în Irak, Siria şi Afganistan, a fost vizat de o lovitură dată de drone americane.

"Liderii iranieni ar fi înţelepţi să aştepte întoarcerea conducerii americane responsabile pe scena globală şi să reziste dorinţei de a răspunde împotriva celor pe care îi percep ca vinovaţi", a scris Brennan, îndemnând oficialii iranieni să abordeze subiectul în mod diplomatic, după ce o eventuală administraţie Joe Biden va prelua Casa Albă.

Niciun grup nu şi-a asumat încă responsabilitatea pentru asasinarea lui Fakhruzadeh, care a murit în spital, dar ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că a fost un act de „terorism de stat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe