Alegeri în Canada: Liberalii câştigă o victorie pe muchie de cuţit. Carney anunţă că vechea relaţie cu SUA „s-a încheiat”

Alegerile de luni i-au păstrat pe liberalii premierului canadian Mark Carney la putere dar nu le-au adus şi majoritatea guvernamentală pe care acesta o dorea pentru a-l ajuta să negocieze tarifele cu preşedintele american Donald Trump, potrivit Reuters.
Liberalii au fost preferaţi de electorat în 167 de circumscripţii, urmaţi de conservatori cu 145, voturile fiind încă în curs de numărare.
Liberalii aveau nevoie de 172 din cele 343 de locuri din Camera Comunelor pentru a obţine majoritatea care le-ar fi permis să guverneze fără sprijinul unui partid mai mic.
„Vechea noastră relaţie cu Statele Unite, o relaţie bazată pe o integrare tot mai strânsă, s-a încheiat. Sistemul de comerţ mondial deschis, ancorat de Statele Unite, un sistem pe care Canada s-a bazat încă din al Doilea Război Mondial, un sistem care, deşi nu este perfect, a contribuit la prosperitatea ţării noastre timp de decenii, s-a încheiat”, a declarat Carney într-un discurs de victorie la Ottawa.
„Sunt tragedii, dar este şi noua noastră realitate”, a adăugat acesta.
Carney a spus că lunile următoare vor fi dificile şi vor necesita sacrificii.
Shachi Kurl, preşedintele Angus Reid Institute, o firmă de sondaje, a declarat pentru Reuters că victoria liberalilor s-a bazat pe trei factori: factorul "oricine, dar nu conservatorii", apoi a fost factorul tarifelor lui Trump şi al treilea - plecarea lui Trudeau - cea care a permis multor alegători de centru-stânga şi alegătorilor liberali tradiţionali să se întoarcă la partid.
Carney promisese o abordare dură faţă de Washington în ceea ce priveşte tarifele la import şi a declarat că statul canadian va trebui să cheltuiască miliarde pentru a-şi reduce dependenţa de SUA. Însă conservatorii de centru-dreapta, care au cerut schimbarea după mai bine de nouă ani de guvernare liberală, au dat dovadă de o forţă neaşteptată.
Guvernele minoritare din Canada rareori durează mai mult de doi ani şi jumătate.
Liderul conservator Pierre Poilievre a recunoscut înfrângerea în faţa liberalilor lui Carney şi a declarat că partidul său va trage la răspundere guvernul.
Rezultatul a marcat o revenire remarcabilă pentru liberali, care se aflau cu 20 de puncte procentuale în urma sondajelor din ianuarie, înainte ca Trudeau să anunţe că demisionează şi Trump să înceapă să ameninţe cu tarife şi anexare.
„America vrea pământul nostru, resursele noastre, apa noastră, ţara noastră. Nu sunt ameninţări deşarte. Preşedintele Trump încearcă să ne distrugă pentru ca America să ne poată stăpâni. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a declarat Carney.
Răspunsul canadienilor la ameninţările lui Trump
Ameninţările lui Trump au declanşat un val de patriotism care a sporit sprijinul pentru Carney, nou venit în politică care a condus anterior două bănci centrale din G7.
După ce a spus iniţial că ar putea folosi „forţa economică” pentru a face din Canada al 51-lea stat american, Donald Trump a devenit fără să vrea un real factor de campanie, declarând că ar putea creşte cu 25% taxele pentru maşinile fabricate în Canada, deoarece SUA nu le doreşte.
Carney a subliniat că experienţa sa în gestionarea problemelor economice îl face să fie cel mai bun lider pentru a trata cu Trump, în timp ce Poilievre a exploatat îngrijorările legate de costul vieţii, criminalitatea şi criza locuinţelor.
Trump, într-o postare pe reţelele sociale luni, a reiterat apelul său ca ţara vecină, Canada, să devină cel de-al 51-lea stat.
Tensiunile cu SUA au determinat susţinătorii a doua partide mai mici, Partidul Nou Democrat, de orientare stângistă, şi Blocul Quebecois, separatist, să treacă de partea liberalilor. Liderul NDP, Jagmeet Singh, a recunoscut înfrângerea în propriul său district şi a declarat că intenţionează să demisioneze din funcţia de lider al partidului.