Ce misiune "ultra urgentă" în Europa au primit spionii GRU din Rusia [Raport]

. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)
Redacţia
29.04.2025

Agenţia rusă de informaţii militare externe (GRU) a trasat agenţilor săi sarcina de a colecta informaţii despre criticii Kremlinului pentru a putea lua „măsuri active” împotriva acestora, potrivit unei publicaţii independente de investigaţii în limba rusă, citată de Newsweek.

Într-o postare făcută marţi pe Telegram, Dossier Center - o unitate de investigaţii finanţată de criticul Kremlinului exilat Mihail Hodorkovski - a declarat că Agenţia de informaţii militare GRU a Rusiei încearcă să colecteze date despre „liderii de opinie din Europa care nu sunt de acord cu guvernul rus”.

Aceştia ar include politicieni, jurnalişti, bloggeri, personalităţi culturale şi alte personalităţi proeminente care ar putea fi ţinta unor „acţiuni ostile”.

Ancheta Dossier Center vine în contextul avertismentelor că GRU intensifică o campanie de sabotaj şi subversiune împotriva Occidentului.

Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) a declarat luna trecută că o bază de date arată că între 2023 şi 2024 atacurile ruseşti s-au triplat, iar ţările occidentale nu au dezvoltat o strategie eficientă pentru a le contracara.

Potrivit Dossier Center, agenţii ruşi au primit la începutul anului 2025 sarcina de la superiorii lor de a colecta urgent date despre criticii Kremlinului care influenţează opinia publică.

Informaţiile includeau surse de finanţare şi date personale, precum adresele de serviciu şi de domiciliu ale politicienilor, jurnaliştilor, bloggerilor, personalităţilor culturale şi ale altor persoane celebre.

Publicaţia a afirmat că „pe baza datelor obţinute” se pot pregăti „diverse acţiuni ostile” cu ajutorul agenţilor şi prin recrutarea online a unor autori care ar putea fi infractori sau membri ai grupurilor de extremă dreapta.

Postarea nu descria ce fel de acţiuni urmau să fie întreprinse, dar făcea referire la informaţii potrivit cărora se pregătea un atentat la viaţa lui Alexander Şvarev, care ar fi în spatele canalului de Telegram VChK-OGPU, care publică detalii senzaţionale despre intrigi de la Kremlin şi serviciile de securitate ruse.

Într-un raport detaliat publicat pe 23 aprilie, Dossier Center a făcut referire la rapoarte media privind atacuri asupra unor locaţii din Europa, atribuite Moscovei, cum ar fi un presupus incendiu provocat într-un centru comercial din Polonia şi un magazin Ikea din Vilnius, anul trecut.

Dossier Center l-a numit pe Denis Smolianinov drept unul dintre ofiţerii GRU care conduc operaţiunile agenţiei de spionaj. Mass-media britanică a relatat concluziile Dossier, concentrându-se asupra modului în care acesta a fost identificat ca unul dintre suspecţii care ar fi pus la cale un complot transfrontalier de trimitere de colete-capcană.

În iulie 2024, un colet a luat foc într-un depozit DHL de la aeroportul din Leipzig, iar incendii similare au izbucnit la aeroporturile din Varşovia şi Marea Britanie. Un incendiu a izbucnit şi la un centru logistic DHL din Birmingham, Anglia, pe 22 iulie.

Un alt caz de mare amploare legat de Moscova a fost descoperirea complotului de asasinare a lui Armin Papperger, şeful concernului german Rheinmetall.

„GRU a stabilit o sarcină extrem de urgentă pentru agenţii săi: să colecteze şi să furnizeze date despre liderii de opinie din Europa care nu sunt de acord cu guvernul rus. Este probabil ca împotriva lor să fie planificate 'măsuri active'", afirmă The Dossier Center.

Raportul CSIS din 25 martie 2025:

„Rusia este angajată într-o campanie agresivă de subversiune şi sabotaj împotriva ţintelor europene şi americane, care completează războiul brutal convenţional al Rusiei în Ucraina.”

În septembrie 2024, Richard Moore, şeful MI6, serviciul de informaţii externe al Regatului Unit, şi Bill Burns, şeful CIA, au avertizat că Moscova desfăşoară o campanie de sabotaj „uimitor de imprudentă” împotriva aliaţilor occidentali ai Ucrainei.

Moore a declarat că agenţii săi lucrează pentru a opri răspândirea atacurilor asupra infrastructurii secrete şi că dezinformarea, sabotajul şi incendiile criminale reprezintă ameninţări constante pentru Regatul Unit şi Europa, ai căror lideri se tem că acestea vor creşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor