Disperat de scurgerile de informaţii din interior, FBI trece la utilizarea în anchete a testelor cu poligraful

Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite (FBI) a declarat luni că a început să utilizeze testele cu poligraful pentru a ajuta anchetele care vizează identificarea sursei scurgerilor de informaţii provenite din interiorul agenţiei de aplicare a legii.
„Putem confirma că FBI a început să efectueze teste cu poligraful pentru a identifica sursa scurgerilor de informaţii din cadrul biroului”, a declarat biroul de relaţii publice al FBI într-un comunicat transmis agenţiei Reuters.
Washington Post a fost primul care a raportat utilizarea de către FBI a poligrafelor, cunoscute în mod obişnuit sub numele de „detectoare de minciuni”.
Administraţia preşedintelui republican Donald Trump a luat măsuri severe de la revenirea sa la putere în ianuarie împotriva persoanelor care divulgă informaţii jurnaliştilor.
Săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie al SUA a facilitat procurorilor care anchetează scurgerile de informaţii către mass-media să solicite înregistrări şi mărturii de la jurnalişti.
Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a avertizat că ar putea fi urmăriţi penal foşti consilieri de rang înalt care au fost concediaţi în timpul unei anchete privind scurgeri de informaţii din Pentagon către mass-media, afirmând că probele vor fi predate Departamentului Justiţiei odată ce ancheta va fi finalizată. Memo-ul lui Hegseth prin care solicita ancheta lăsa deschisă posibilitatea utilizării poligrafului.
Săptămâna trecută, Gabbard a declarat că a sesizat Departamentul de Justiţie cu privire la două scurgeri de informaţii din comunitatea de informaţii, adăugând că o a treia sesizare penală era în curs.
Gabbard a mai spus că este dispusă să colaboreze cu Departamentul de Justiţie şi FBI „pentru a investiga, sancţiona şi urmări penal” persoanele care au divulgat informaţii, pe care le-a calificat drept „criminale”.