Alegeri fără cozi. Proiect de OUG pentru românii din diaspora

Guvernul şi-a propus să simplifice procedurile de înscriere în Registrul Electoral pentru alegătorii din străinătate.
Ana Ion
21.08.2016

alte articole

Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)
Ana Ion
21.08.2016

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică de Guvern prevedere că românii aflaţi în străinătate se vor putea înscrie în Registrul Electoral şi prin email, nu doar trimiţând documentele aferente prin poştă sau prezentându-se personal.

Pentru a se înscrie în Registrul Electoral via email, doritorii vor trebui doar să completeze o cerere în care îşi vor menţiona numele, prenumele şi codul numeric personal, la care vor ataşa o copie a actului de identitate şi una a documentului care dovedeşte reşedinţa sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, relatează digi24.ro.

De asemenea, pentru a evita repetarea experienţelor neplăcute de la alegerile prezidenţiale, când românii din diaspora au stat la cozi uriaşe pentru a vota, actul normativ dă posibilitatea Ministerului de Externe să ceară înfiinţarea unor noi secţii de votare în străinătate, în funcţie de necesităţi.

Astfel, ordonanţa prevede că pot fi organizate secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Noile secţii pot fi înfiinţate, la propunerea Ministerului de Externe, în termen de doar 15 zile de la aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor.

Nu în ultimul rând, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elimină o serie de articole care împiedicau votul pe liste suplimentare în cazul alegătorilor cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate. Actul normativ urmează să fie discutat cel mai probabil în septembrie, în prima şedinţă de Guvern de după revenirea Parlamentului din vacanţă.

Reamintim că până în prezent doar 6.000 de români care locuiesc peste hotare s-au înscris în Registrul Electoral, dintre care aproape 4.800 au optat pentru votul prin corespondenţă.

Mai amintim că la începutul acestei luni ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, anunţa că Guvernul are în vedere o intervenţie "punctuală, chirurgicală, minimală" asupra Legii electorale, astfel încât să fie îndepărtate "obstacolele tehnice" care ar putea afecta dreptul de a alege al românilor din străinătate.

"În baza unei evaluări pe care noi am făcut-o, evaluarea bizuindu-se pe experienţa anterioară, nu doar din 2014, dar şi de la alegerile parlamentare anterioare din 2012, 2008, am ajuns la concluzia că, aşa cum este legea în momentul de faţă, sunt o serie de prevederi care sunt interpretabile şi interpretările respective pot conduce chiar la situaţii în care să apară obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege", declara Ligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor