Traian Băsescu: este obligatorie respectarea rezultatului referendumului din 2009

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care s-a referit şi la problema Referendumului pentru modificarea Constituţiei, pe care USL doreşte sa îl organizeze odată cu alegerile europarlamentare în luna mai.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Flori Mladin
15.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi seară, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni în care s-a referit şi la problema Referendumului pentru modificarea Constituţiei, pe care USL doreşte sa îl organizeze odată cu alegerile europarlamentare în luna mai, subliniind că aleşii trebuie să ţină seama de rezultatul Referendumului din 2009 la modificarea Constituţiei.

Traian Băsescu consideră că la modificarea Constituţiei trebuie să se ţină sema de câteva lucruri, iar cel mai important este decizia CCR nr.682 din 2012 care specifică că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicameral şi un număr maxim de 300 de parlamentari.

Preşedintele ţării nu crede că după o perioadă atât de scurtă CCR îşi va schimba jurisprudenţa.

Curtea Constituţională susţine că voinţa cetăţenilor nu poate fi ignorată de aleşi pentru că este o expresie a suveranităţii populare. În plus, Curtea constată că "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61".

Traian Băsescu este convins că teoria pe care vrea să o prezinte Crin Antonescu menţionând numai numărul de 300 de deputaţi, fără să amintească câte sute de senatori vor alcătui Senatul, nu va putea trece de CCR. Totodată, nu crede că un proiect care nu va ţine cont de referendumul din 2009 va fi acceptat de CCR.

Acesta îşi exprimă regretul că atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu vor dezorienta electoratul şi nimeni nu va mai înţelege nimic.

Băsescu a criticat şi "ideea hilară promovată de cei doi lideri ai USL" în legătură cu posibilitatea ca Parlamentul să nu aprobe o eventuală solicitare a viitorului preşedinte pentru organizarea unui referendum.

În context, Traian Băsescu a spus: "Am văzut ideea hilară promovată de cei doi lideri ai USL, că solicitarea viitorului preşedinte pentru un referendum o va aproba parlamentul. Nu poate să o aprobe, atunci nu mai există instrumentul referendumului prin care preşedintele să se poată adresa poporului şi poporul suveran să înfrângă eventual voinţa Parlamentului, atunci când este cazul, când Parlamentul îşi pierde orizontul şi nu mai răspunde solicitărilor poporului suveran. Sigur, cu respectarea criteriilor de valabilitate a referendumului", a afirmat Traian Băsescu.

Preşdintele Băsescu se mai referă la faptul că actuala conducere ar vrea ca partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat primul ministru, luând preşedintelui atributul de a desemna un premier. Preşedintele explică că în foarte multe democraţii, mandatul se poate da şi celui mai mic partid, dacă asta e soluţia să strângi 50%, pot fi două partide mari, echilibrate, şi atunci se dă mandatul celui mai mic partid.

"Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase îşi făcuse Constituţie cu cinci ani de mandat, prevederea prin care partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat prim-ministrul, luând preşedintelui atributul de a desemna un prim-ministru. Vreau să ştiţi că, în foarte multe democraţii, mandatul se poate da şi celui mai mic partid intrat în Parlament, dacă asta este soluţia să strângi 51%, pot fi două partide mai mari, echilibrate, care nu se înţeleg asupra desemnării premierului şi, atunci, se dă mandatul reprezentantului celui mai mic partid, sunt foarte multe cazuri în Europa", a declarat Băsescu.

Şeful statului consideră că vom avea situaţii când după alegeri, în baza înţelegerilor partidelor după locul 2, 3 4, nimeni nu se duce la guvernare, şi cade guvernul. Ori asta înseamnă instabilitate, e o mare greşeală şi afirmă că PSD se gândeşte numai la el azi şi ar fi mai bine să se gândească la ţară, nu numai la interesele de perpetuare la guvernare.

"Pe propunerea PSD, cu certitudine, vom avea situaţii când după alegeri, în baza înţelegerii partidelor de pe locul doi, trei, patru, nimeni nu se va duce la guvernare şi cu un partid care a luat treizeci şi ceva la sută nu poţi să faci guvern, cade guvernul şi se reiau alegerile. Or, asta ar însemna instabilitate. Este o mare greşeală. PSD se gândeşte la el azi, poate ar fi bine să se gândească la ţară, nu numai la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru că nu va reuşi. Nu va reuşi. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD: 'Du-te şi fii tu veşnic la guvernare, iar noi, cât om trăi, om sta pe lângă tine'", a afirmat Băsescu.

Băsescu a mai adăugat că CCR a creat foarte multă jurisprudenţă în interpretarea Constituţiei şi dacă revizuirea nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009, nu se justifică revizuirea Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor