Alegerea vicepreşedintelui CSM, amânată pentru săptămâna viitoare
alte articole
Votul pentru alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânat vineri pentru săptămâna viitoare, iar şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, a anunţat noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală.
Hăineală a mai precizat că pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului au fost depuse două candidaturi - de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ.
Şedinţa de vineri a fost amânată după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al CSM, iar cererea a fost respinsă cu 11 voturi "împotrivă" şi şapte "pentru".
Secţia pentru judecători a CSM solicitase revocarea învestirii Oanei Hăineală ca şef al CSM, după o serie de neînţelegeri care au avut loc vineri, în timpul şedinţei CSM, între procurori şi judecători, pe fondul candidaturilor pentru cele două funcţii.
Întrucât este vorba despre un blocaj instituţional, trebuie reluată întreaga procedură, a afirmat judecătorul Horatius Dumbravă.
Judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat că, pentru noile alegeri, îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat blocajul.
Oana Schmidt Hăineală, primul procuror care a devenit preşedinte al CSM
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce până în prezent a fost vicepreşedinte al instituţiei.
În favoarea alegerii lui Hăineală s-au pronunţat zece dintre magistraţii CSM, iar contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a obţinut numai opt voturi. Hăineală devine astfel primul procuror care este preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
În 2011, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală au depus un proiect comun la înscrierea candidaturilor pentru conducerea CSM.
Chiar dacă CSM are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori, cei din urmă au acum, pentru prima dată, un reprezentant la nivelul cel mai înalt. Nu există nicio interdicţie legală cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM.