Ce a discutat ministrul Pivniceru cu Băsescu la CSM

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, au discutat vineri, înainte de plecarea şefului statului de la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), întrunită pentru alegerea noii conduceri.
Mona Pivniceru (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
04.01.2013

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, au discutat vineri, înainte de plecarea şefului statului de la şedinţa Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), întrunită pentru alegerea noii conduceri.

Traian Băsescu: "Doamna ministru, sărut mâna".

Mona Pivniceru: "Să te temi de greci chiar şi atunci când îţi aduc daruri".

Traian Băsescu râzând: "Dar eu n-am adus daruri, doamnă!"

Livia Stânciu, preşedintele ICCJ: "Acum depinde cine dintre cei doi sunt greci".

Traian Băsescu: "Doamna ştie pentru că de fapt multe dintre lucrurile pe care le-am spus aici sunt contradicţii între mine şi doamna ministru".

Livia Stânciu: "Contradicţiile sunt constructive. Trebuie să mai şi zâmbim".

Preşedintele a făcut mai multe declaraţii la şedinţa CSM, la care i-a criticat pe unii dintre magistraţi.

"Am văzut situaţii de magistraţi care fără să le ceară nimeni au fost predispuşi să aplece urechea la influenţa politică", iar "riscul de paşi înapoi e posibil" , a declarat joi preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a precizat că în prezent, în România, un magistrat nu este independent numai dacă nu vrea el şi a mai subliniat că independenţa justiţiei nu este un proces ireversibil, dar că România nu are nicio şansă de a merge înainte dacă justiţia nu e independentă.

"Faptul că într-un moment de turbulenţe politice extraordinare - iulie-august 2012 - principalele instituţii ale statului au rămas în picioare îmi creează satisfacţia că ceva s-a întâmplat în justiţie, şi acest ceva înseamnă independenţa în justiţie", a declarat Traian Băsescu, la şedinţa CSM.

Preşedintele a atras însă atenţia că "acest proces nu e ireversibil", pentru că independenţa în justiţie şi chiar democraţia în România nu sunt atât de consolidate.

"Riscul de paşi înapoi e posibil, însă eu sper că nimeni cel puţin din justiţie nu e dispus să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte procesul de independenţă, dar şi de eficienţă în justiţie", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele a subliniat necesitatea "educării şi consolidării educaţiei în independenţă a fiecărui judecător, a fiecărui procuror".

"Nu-i uşor să ţii justiţia ferită de influenţă politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să influenţeze justiţia (...). România nu are nicio şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii să fie mulţumiţi, dacă justiţia nu va fi neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia ţării, iar fiecare magistrat să fie convins că el este independent. Nu am întâlnit încă situaţii în care un magistrat, fie judecător sau procuror, care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe. În schimb, am văzut situaţii de magistraţi care fără să le ceară nimeni au fost predispuşi să aplece urechea la influenţa politică. Asta ţine de fiecare magistrat. "Nu, nene politicianule, nu mă influenţezi". (...) Dacă nu este independent, este numai datorită voinţei lui", a mai declarat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor