Oana Schmidt Hăineală, primul procuror care a devenit preşedinte al CSM. Alegeri contestate
alte articole
UPDATE Secţia pentru judecători a CSM a cerut anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, însă solicitarea a fost respinsă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este un blocaj instituţional şi trebuie reluată întreaga procedură.
Pentru noile alegeri, judecătorul Cristi Dănileţ a anunţat că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat blocajul.
***
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce până în prezent a fost vicepreşedinte al instituţiei.
În favoarea alegerii lui Hăineală s-au pronunţat zece dintre magistraţii CSM, iar contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a obţinut numai opt voturi. Hăineală devine astfel primul procuror care este preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
După încheierea procedurii de alegere a preşedintelui CSM, urmează să fie anunţate candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte. Surse din magistratură susţin că va fi înscrisă doar Alinei Ghica, fostul preşedinte al instituţiei, şi că este vorba despre o rocadă între fostul preşedinte şi vicepreşedintele CSM.
În 2011, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală au depus un proiect comun la înscrierea candidaturilor pentru conducerea CSM.
Chiar dacă CSM are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori, cei din urmă au acum, pentru prima dată, un reprezentant la nivelul cel mai înalt. Nu există nicio interdicţie legală cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM.
Hăineală a fost, în perioada 15 iulie 2010 - 6 ianuarie 2011, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, iar din februarie până în iulie 2010 a fost consilier al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Şefa CSM a mai ocupat funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor, în perioada mai 2009 - februarie 2010, şi a fost director al Direcţiei pentru Relaţia cu Ministerul Public şi de prevenire a criminalităţii şi a corupţiei din Ministerul Justiţiei.
Din august 2004 până în mai 2008, Oana Andrea Schmidt Hăineală a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anterior fiind procuror şef al Biroului de anchete speciale magistraţi şi poliţişti Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Oana Schmidt Hăineală a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi a urmat cursuri postuniversitare de drept penal şi criminologie la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, cursuri postuniversitare de management organizaţional la Universitatea din Bacău, cursuri de specializare pe tema "Studii privind securitatea naţională – Evaluarea informaţiilor" la Colegiul Galillee, Israel.
Hăineală mai are două masterate în "Ştiinţe militare şi informaţii", la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" şi în "Securitate şi apărare naţională" la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".