Cum a motivat CSM avizul negativ pentru candidaţii la funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Şedinţă la Consiliul Superior al Magistraturii,(CSM) (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
03.12.2012

Deciziile de respingere a candidaturilor pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA au fost trimise luni de Consiliul Superior al Magistraturii la Ministerul Justiţiei. Printre motivele invocate pentru respingerea celor doi candidaţi au fost că Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile UE, iar Tiberiu Niţu are o rezistenţă scăzută la stres.

"Din analiza planului de management şi din răspunsurile la întrebările adresate de membrii Secţiei pentru procurori, rezultă ca modalităţile de înlăturare a vulnerabilităţilor identificate sunt tratate la modul general, soluţiile implică majoritar modificări legislative şi nu sunt fundamentate pe studii şi analize privind eficacitatea sistemului judiciar, un exemplu edificator în acest sens fiind necunoaşterea studiilor de impact referitoare la noile coduri. De altfel, la majoritatea întrebărilor adresate de Secţia pentru procurori, domnul procuror a evitat răspunsurile directe şi concrete", se arată în decizia CSM.

Magistraţii de la CSM au mai apreciat că din proiectul de management al lui Niţu lipseşte cu desăvârşire orice perspectivă asupra "modului în care Ministerul Public se înscrie în sinergia instituţională, respectiv orice viziune asupra relaţionării cu celelalte instituţii implicate direct sau indirect în actul de justiţie".

Niţu mai este criticat că nu a identificat măsuri imediate şi concrete care "să conducă la acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror".

O altă acuză adusă lui Niţu este că, în perioada în care el a coordonat activitatea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului ICCJ, nu s-a înregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu în materia conflictului de interese, corupţiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate priorităţi majore ale Ministerului Public.

"Din desfăşurarea interviului, s-au sesizat în privinţa candidatului un autocontrol scăzut, o rezistenţă scăzută la stres, irascibilitate, o scăzută capacitate de mobilizare şi adaptare la interviu, precum şi o spontaneitate redusă. Secţia pentru procurori mai reţine că domnul Niţu Tiberiu-Mihail a refuzat să răspundă la anumite întrebări relevante pentru conturarea profilului de candidat şi a disponibilităţii la efort, edificator în acest sens fiind evitarea lămuririi unor aspecte privind experienţa profesională, în contextul în care i s-au solicitat exemple privind acţiuni relevante care să-l evidenţieze profesional cum ar fi un dosar important sau o acţiune de anvergură de-a lungul carierei de procuror", se arată în decizia de respingere a nominalizării lui Niţu.

Cum a fost criticat Irimie

Despre Ioan Irimie, candidat la funcţia de şef al DNA, magistraţii de la CSM au ajuns la concluzia că a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului, a dat răspunsuri parţiale, uneori eronate şi nu are abilităţile necesare funcţiei respective.

"Procurorul Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, făcând confuzie între instituţii atât sub aspect organizatoric, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor şi al relaţiilor cu alte organizaţii sau instituţii naţionale ori europene", se arată în motivarea CSM.

CSM concluzionează că "se reţine confundarea Consiliului Europei cu Comisia Europeană, respectiv a evaluărilor la care România este supusă în cadrul Mecanismului instituit de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), respectiv evaluările la care România este supusă de către Comisia Europeană".

Magistraţii au mai observat cunoaşterea lacunară a realităţilor instituţionale ale DNA de către candidat, ţinând seama, de exemplu, de lipsa unui răspuns satisfăcător privind rolul Direcţiei în cadrul Grupului GRECO, precum şi de lipsa unei prezentări coerente şi detaliate a modalităţilor concrete de colaborare cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor Publice şi alte instituţii publice, inclusiv cu Serviciul Român de Informaţii sau alte structuri informative specializate.

"Referitor la capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificate pe termen scurt, mediu şi lung, la capacitatea de organizare, la identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora, dar şi a propunerilor pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a DNA, Secţia pentru procurori a CSM reţine că Ioan irimie dovedeşte o lipsă de viziune managerială privind organizarea şi eficientizarea Direcţiei", se arată în decizia CSM.

Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu au fost audiaţi pe 22 noiembrie de Secţia pentru procurori a CSM, iar avizul dat este consultativ. Decizia finală de numire a noului procuror general şi a şefului DNA îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor