Albania: Socialiştii lui Rama câştigă
Fostul prim-ministru Berisha admite înfrângerea. Cu 84 de locuri din 140, socialiştii lui Rama au câştigat majoritatea în parlament. Liderul coaliţiei de centru-dreapta, Berisha, şi-a asumat responsabilitatea pentru înfrângerea suferită şi a anunţat demisia sa din partidul pe care îl conduce de la începutul anilor nouăzeci, după ce a contestat până la sfârşit rezultatele alegerilor, informează joi publicaţia Repubblica.
Socialiştii lui Edi Rama, au câştigat alegerile în Albania, cu 53% din voturi, faţă de 36% obţinute de democraţii fostului prim-ministru Sali Berisha. Rama, un fost primar al Tiranei, a mulţumit alegătorilor care l-au ales ca prim-ministru:"V-aţi decis să-mi daţi sarcina de a conduce această ţară şi o voi face cu cea mai mare responsabilitate".
Recunoaşte înfrângerea, de asemenea, şi fostul prim-ministru albanez:"Rezultatele acestor alegeri sunt acceptate de mine şi de partidul meu. Am pierdut această bătălie, dar alternanţa la putere este vitală pentru democraţie", a declarat Berisha, care la cei 68 de ani ai săi a candidat pentru un al treilea mandat, după ce a dominat politica albaneză de la începutul anilor nouăzeci.
Liderul coaliţiei de centru-dreapta, în faţa suporterilor săi de la sediul central al partidului, şi-a luat responsabilitatea pentru înfrângerea electorală şi a demisionat din funcţia de lider al Partidului Democrat:"Am pierdut alegerile. Responsabilitatea este a mea", a declarat Berisha la o conferinţă de presă, fără a-şi ascunde lacrimile.
Au pierdut încrederea în Berisha cei peste 90 de mii de cetăţeni care l-au votat în 2009. I-au fost făcute critici pentru că nu a luptat cu suficienţă împotriva corupţiei larg răspândite în ţară şi nu a făcut reformele necesare pentru creştea Albaniei, unde multe familii sunt menţinute de banii trimişi de rudele care au emigrat în Italia şi Grecia. În mod indirect, Albania a fost foarte afectată de efectele crizei economice care a lovit cele două ţări.
Problema corupţiei a fost punctul central al campaniei electorale a socialiştilor lui Rama: "Acest rezultat marchează o schimbare mare, este victoria de reînnoire a Albaniei şi intrarea sa în familia europeană", a explicat noul prim-ministru.
Europa a urmărit îndeaproape alegerile, avertizând că votul ar fi un "test crucial" pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană. După intrarea în NATO în 2009, cererile de aderare a Albaniei au fost de două ori respinse de Bruxelles.