Ţările Golfului lansează o blocadă navală asupra Qatarului

După criza diplomatică in Ţările Golfului, Arabia Saudită şi Bahrainul apasă pedala cu o blocadă navală asupra Qatarului
Capitala Qatarului, Doha. (Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2017

Una dintre cele mai importante evoluţii ale crizei din Orientul Mijlociu, generată după ce două dintre cei mai mari producători de ţiţei - Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite - au iniţiat un război diplomatic împotriva Qatarului - cel mai mare producător de gaz natural lichefiat din lume - generând tensiuni majore în regiune, acum asistăm la o adevărată blocadă navală împotriva vaselor din Qatar.

Conform unui anunţ postat pe websitul Inchcape Shipping, autorităţile din Arabia Saudită şi Bahrain au închis porturile pentru navele care operează sub steagul Qatarului, sau care tranzitează către şi înspre Qatar.

Conform unui articol al Bloomberg, terminalele de containere şi ţiţei din Emiratele Arabe Unite sunt şi ele închise pentru orice navă care are legătură cu Qatarul.

Coasta estică a Arabiei Saudite adăposteşte portul Ras Tanura, despre care compania Saudi Arabian Oil Co. susţine că este cel mai mare terminal petrolier din lume. Împreună cu portul Jebel Ali, cel mai mare terminal de marfă, Ras Tanura va fi închis şi el pentru navele din Qatar pe timp nelimitat, începând de marţi conform operatorului său, DP World din Dubai.

În acelaşi timp compania Abu Dhabi National Oil din Dubai a anunţat că îşi închide terminalele de ţiţei pentru orice navă dinspre şi înspre Qatar. Portul Fujairah, un nod de tranzit pentru ţiţei este şi el închis începând de luni pentru navele aparţinând Qatarului.

Conform Inchcape, porturile egiptene funcţionează normal deocamdată, iar autoritatea care operează Canalul Suez nu a făcut niciun anunţ.

Măsurile luate de Arabia Saudită au fost până în prezent replicate de EAU, ceea de înseamnă că navele din Qatar nu mai au acces la cel mai mare centru de realimentare din Orientul Mijlociu, în Fujairah.

Qatarul este unul dintre marii producători de gaz natural lichefiat.

Conform Reuters, bursele nu au reacţionat violent la anunţurile privind blocada impusă asupra navelor din Qatar de către ţările din Golf.

Cei mai mari clienţi ai Qatarului - Japonia şi India - au anunţat că au primit asigurări că fluxul de gaz lichefiat va continua fără probleme. Cu toate acestea, conform Zerohedge, interdicţia impusă asupra vaselor din Qatar implică şase dintre vasele momentan ancorate în Fujairah, care vor trebui relocate - şi care transportă gaz metan lichefiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor