Pivotul? Ministrul de Externe al Qatarului va vizita Moscova în weekend

Ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.
Ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. (Fayez Nureldine/AFP/Getty Images)

În condiţiile în care tensiunile din Golf încă se intensifică, mai ales după ultimatumul dat miercuri de Arabia Saudită Qatarului, micul stat din Golf s-ar putea pregăti să înceapă o manevră (deja devenită clasică în Orientul Mijlociu) de “pivot către Est”: agenţia rusă de ştiri RIA a precizat că ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, va vizita sâmbătă Moscova, unde va discuta cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin încă nu a planificat o întâlnire cu Al-Thani - deşi anunţul nu înseamnă de fapt nimic.

Între timp, conform unui raport de cercetare publicat de Nomura, Rusia şi SUA ar putea deveni cei mai mari beneficiari în rândul producătorilor de gaz natural lichefiat în urma disputei dintre Qatar şi vecinii săi din Golf. Gordon Kwan de la Nomura scrie că o mare parte a finanţelor Qatarului provin de la investitorii internaţionali, indicând că tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea afecta negativ noile proiecte sau dezvoltarea unor proiecte deja existente în Qatar.

În cazuri extreme, Egiptul poate chiar închide Canalul Suez şi permite doar anumitor nave să treacă, afectând navele încărcate cu gaz lichefiat aparţinând Qatarului, care se îndreaptă spre Europa – într-un moment în care consumul de gaz este în creştere în regiune.