Imagini din satelit indică un test nuclear iminent în Coreea de Nord

Un think-tank american a anunţat că a obţinut imagini din satelit care sugerează că Phenianul s-ar putea pregăti pentru un test nuclear. Kim Jong-un a apărat programul nuclear al ţării sale la primul Congres al Partidului Muncitoresc din ultimii 36 de ani.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un împreună cu ofiţeri de la academia militară. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.05.2016

Website-ul 38 North, administrat de Johns Hopkins University, a susţinut că imaginile din satelit înregistrate joi au surprins prezenţa unor vehicule la un centru de comandă nuclear nord-coreean, ceea ce ar putea fi un semn că un test nuclear este iminent.

„În timp ce datele sunt incomplete, se pare că vehiculele nu sunt des văzute acolo cu excepţia pregătirilor pentru un test”, au susţinut analiştii Institutului SUA-Coreea de la Johns Hopkins University.

Centrul activităţii este situat la 6,4 km de complexul de testări nucleare Punggye-ri. Website-ul a precizat că nivelul activităţii la complexul de testări continuă să fie scăzut.

Răspunzând la raportul celor de la 38 North, un oficial american de rang înalt a cerut Coreei de Nord „să se abţină de la acţiuni şi retorică ce vor destabiliza şi mai mult regiunea”.

„Angajamentul nostru pentru apărarea aliaţilor noştri, inclusiv Republica Coreea şi Japonia, în faţa acestor ameninţări, rămâne puternic. Suntem pregătiţi să ne apărăm şi să îi apărăm pe aliaţii noştri de orice atac sau provocare”, a susţinut oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Vineri, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a folosit primul Congres al Partidului Muncitoresc din ultimii 36 de ani pentru a apăra programul nuclear al ţării sale.

Congresul are loc într-un moment de tensiuni tot mai ridicate în peninsula coreeană, după presupusul test nord-coreean al unei bombe cu hidrogen în luna ianuarie şi lansarea unei rachete balistice de rază lungă în 7 februarie.

Kim a descris testul din ianuarie şi lansarea rachetei balistice, folosită aparent pentru plasarea unui satelit de observaţie pe orbită, drept un “mare succes”.

În timpul Congresului, liderul comunist a susţinut că nu se va lăsa intimidat de sancţiunile şi presiunile internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor