Agenţia rusă Roskomnadzor blochează website-urile care promovează boicotarea alegerilor

Înaintea viitoarelor alegeri pentru Duma de Stat, Kremlinul, prin agenţia sa de monitorizare a Internetului, ia măsuri dure împotriva persoanelor şi website-urilor care ar încerca să submineze procesul electoral şi să îndemne oamenii să boicoteze alegerile.
(Captură Foto)

Agenţia rusă de monitorizare a Internetului, Roskomnadzor, a blocat patru website-uri care au făcut apel la boicoturi în masă ale viitoarelor alegeri pentru Duma de Stat, a susţinut agenţia într-un mesaj postat pe pagina sa oficială de Internet.

Roskomnadzor a precizat că a primit o cerere pentru blocarea website-urilor respective din partea biroului Procurorului General al Rusiei.

“Motivele [pentru blocare website-urilor] includ publicarea de materiale propagandistice intenţionate să promoveze în rândul cetăţenilor ruşi ideea boicotării alegerilor în Duma de Stat”.

În plus, Roskomnadzor consideră că aceste website-uri au încercat să “coordoneze acţiunile cetăţenilor prin organizarea de acţiuni de protest, încălcând legile în vigoare”.

În cazul a două dintre cele patru website-uri au fost şterse informaţiile legate boicoturi şi au fost plasate în registrul informaţiilor interzise, în timp ce accesul la celelalte două website-uri a fost blocat.

Numele website-urilor blocate nu au fost incluse în declaraţia agenţiei Roskomnadzor.

Agenţia a avertizat că va continua să monitorizeze Internetul rusesc după un astfel de conţinut, la cererea Procurorului General.

“În cazul copierii ilegale de informaţii pe alte website-uri, şi acestea vor fi incluse în registru şi accesul la ele va fi limitat”.

Duma de Stat a oferit agenţiei Roskomnadzor puteri extinse, permiţându-i să blocheze extrajudiciar website-urile care fac apel la “revolte în masă” sau “activităţi extremiste”.

Până în 2006, buletinele de vot ruseşti conţineau la toate nivelele opţiunea “nimic din ceea ce este mai sus”, permiţând cetăţenilor să îşi exercite dreptul de a nu vota pentru niciunul dintre partidele politice trecute pe buletinul de vot.

În timpul alegerilor pentru Duma de stat din 2011 şi cele prezidenţiale din 2012, au fost numărate peste un milion de buletine de vot nevalabile – cele cu ştampile pe mai multe rubrici pentru partide sau candidaţi – şi a avut loc o mică mişcare de protest prin care alegătorii îşi ştampilau în acest mod buletinul.

În 2014, Duma a adoptat o lege care stipula că buletinele de vot pe care era ştampilată opţiunea “nimic din ceea ce este mai sus” să fie returnate în cazul alegerilor municipale, dar nu şi a celor federale. În condiţiile în care o treime dintre ruşi consideră că viitoare alegerile ale Dumei vor fi manipulate, conform unui sondaj recent realizat de Levada Center, refuzul de a vota rămâne singura scăpare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe