Putin cere FSB-ului să decripteze aplicaţiile ruseşti de mesagerie

Grupurile pentru drepturile omului au criticat decizia preşedintelui rus Putin de a aproba o nouă legislaţie antitero care, printre altele, va mări puterile de monitorizare ale guvernului şi va ataca libertatea de exprimare şi dreptul la intimitate.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a însărcinat Serviciul Federal pentru Securitate al Rusiei (FSB) cu descoperirea cheilor de criptare necesare pentru a monitoriza serviciul rusesc de mesagerie online, a raportat joi website-ul de ştiri Meduza.

FSB a primit la dispoziţie două săptămâni pentru a găsi cheile, mişcare ce va face posibilă implementarea unei noi legislaţii ruseşti anti-tero.

Alexander Bortnikov, şeful FSB, a fost însărcinat cu monitorizarea acestei sarcini, a raportat Meduza.

Creşterea puterilor guvernamentale de monitorizare face parte dintr-o legislaţie anti-tero concepută de deputata ultra-conservatoare Irina Iarovaia din partidul Rusia Unită. Legislaţia cere ca toate platformele de mesagerie pe Internet ce folosesc metode suplimentare de criptare să furnizeze FSB-ului informaţii privind modalitatea de decodare a tuturor mesajelor de pe platforme.

Acele companii care nu se supun pot fi amendate cu până la 1 milion de ruble (15.000 de dolari), a raportat Meduza.

Noua legislaţie a fost puternic criticată. Tania Lokşina, director de programe pentru Human Rights Watch în Rusia, a descris legislaţia ca un atac asupra libertăţii de exprimare, a libertăţii de conştiinţă şi a dreptului la intimitate.

Alte legi cuprinse în pachetul aprobat de preşedintele rus Vladimir Putin prevăd creşterea numărului de infracţiuni pentru care pot fi acuzaţi copiii cu vârste între 14 şi 17 ani. În plus, vor fi înăsprite sentinţele cu închisoare pentru cei care „încurajează alte persoane să participe la tulburări în masă”.