Agenţia Medicamentului din R. Moldova recomandă procurarea vaccinului CoronaVac, chiar dacă înşişi chinezii îl consideră ineficient
alte articole
Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) de la Chişinău informează că experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar fi anunţat pe 07 aprilie 2021 că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este „sigur şi eficient” împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea serului persoanelor vârstnice şi celor ce suferă de alte maladii.
Instituţia a făcut publică informaţia în pofida faptului că potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chile se atestă că vaccinarea cu Sinovac oferă o protecţie la COVID-19 de 56,5% la două săptămâni de la a doua doză şi de 27,7% în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.
După prima doză, însă, vaccinul este aproape de eficacitate zero – el are o eficacitate de 3% între cele 28 de zile dintre prima doză şi rapel, un procent apropiat de marja de eroare a unor astfel de studii.
Mai mult, însuşi Centrul de Control al Bolilor din China (CCB) - agenţia responsabilă de administrarea focarelor de infecţie - a anunţat că ia în calcul combinarea vaccinurilor şi modificarea secvenţei dozelor pentru a spori eficacitatea vaccinurilor produse de companiile farmaceutice chineze.
Anunţul CCB reprezintă primul incident în care regimul comunist recunoaşte deschis ineficienţa vaccinului produs de China împotriva virusului Wuhan.
Cu toate acestea, potrivit Agenţiei Medicamentului de la Chişinău, dosarul vaccinului Sinovac este depus pentru evaluare şi aprobare de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţe (EUL), ceea ce permite ţărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa şi a administra vaccinul.
Instituţia susţine că serul a primit în iulie 2020 aprobare chinezească pentru administrare urgentă în grupurile cu risc şi este folosit în prezent în ţări ca Indonezia, Turcia, Brazilia, Columbia, Uruguay şi Laos.
„Vecina noastră, Ucraina îşi imunizează cetăţenii cu acest vaccin de la sfârşitul lunii martie. Vaccinul a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. CoronaVac se află în etapă finală de aprobare a OMS”, notează într-un comunicat AMDM.
Autorităţile moldovene intenţionează în continuare să achiziţioneze 400.000 de doze de vaccin chinezesc CoronaVac chiar dacă tot mai multe studii arată că acesta este ineficient în lupta împotriva virusului Wuhan, iar numeroase ţări care folosesc vaccinul produs de firma chineză Sinovac manifestă creşterea numărului cazurilor de îmbolnăvire.