Agenţia Europeană a Medicamentelor va fi mutată la Amsterdam. Italia va face apel la decizia UE

Decizia de a muta sediul agenţiei medicale a UE din Londra în Amsterdam va fi contestată pe motivul că oraşul olandez nu este pregătit pentru această schimbare. Ştirea i-a nemulţumit pe oficialii din Milano, care au pierdut cu puţin competiţia pentru găzduirea AEM.
(David McNew/Getty Images)

Guvernul italian plănuieşte să facă apel la decizia UE de a muta Agenţia Europeană a Medicamentelor (AEM) din Londra în Amsterdam după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Oficiali italieni au confirmat marţi că apelul va fi lansat prin Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În competiţia pentru stabilirea viitorului sediu al AEM, Milano şi Amsterdam au ajuns la egalitate după votul final la care au participat guvernele UE, câştigătorul fiind desemnat prin extragerea unui nume dintr-un bol.

Precum alte agenţii UE cu sediul în Londra, agenţia pentru medicamente – care este responsabilă pentru evaluarea ştiinţifică, supervizarea şi monitorizarea siguranţei medicamentelor din UE – trebuie să îşi mute sediul până în 30 martie 2019, la o zi după Brexit.

Primarul oraşului Milano, Beppe Sala, a declarat că a discutat despre această problemă cu premierul italian Paolo Gentiloni. “I-am spus: este timpul să intrăm în ofensivă... se va întâmpla în mod sigur – apelul va fi înregistrat astăzi”, a afirmat Sala.

O sursă a guvernului italian a confirmat decizia şi a numit-o “potrivită”, făcând cunoscut anunţul guvernului olandez că noul sediu al AEM va fi gata în noiembrie 2019, astfel că agenţia va trebui să fie găzduită temporar în alt loc.

Italia va cere Curţii de Justiţie să evalueze decizia potrivit faptului că în momentul votului au fost furnizate “informaţii incomplete”.

Ministrul olandez al Finanţelor, Wopke Hoekstra, a afirmat marţi că nu este îngrijorat de apelul italienilor.

“Am urmărit cu atenţia procedura (privind găzduirea sediului AEM) şi rezultatul a fost că AEM se mută în Amsterdam şi nu am niciun fel de motiv să cred că acest lucru se va schimba”, a precizat el.

Oficiali din Bruxelles au răspuns cu scepticism cererii italienilor de a redeschide problema. Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a afirmat că decizia este finală.

Directul AEM, Guido Rasi, a fost dezamăgit de relocalizarea temporară şi a declarat că nu este “cea mai optimă soluţie”. Rasi a adăugat că, în acea perioadă de timp, agenţia va dispune doar de jumătate din spaţiul de care se bucură în prezent în Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe