Realităţi post Brexit: Juncker cere mai mulţi bani pentru proiectul european

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Patrick Hertzog/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.01.2018

Statele membre UE vor trebui să îşi mărească contribuţia după ce Marea Britanie va ieşi din bloc în 2019, a afirmat luni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Avem nevoie de mai mult de 1% din PIB-ul european, este destul de clar, dacă dorim să aplicăm politicile europene şi să le finanţăm în mod corespunzător”, a susţinut Juncker la o conferinţă de presă ce a avut loc în Bruxelles.

Ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa o gaură în bugetul uniunii de aproximativ 12-13 miliarde de euro. Comisarul UE pentru buget, Guenther Oettinger, are sarcina dificilă de a convinge statele membre să aloce mai multe fonduri.

Oettinger a declarat ţărilor membre: “Va trebui să contribuiţi cu mult mai mult”.

În luna mai a acestui an, Comisia - organul executiv al Uniunii Europene - va adopta o propunere detaliată pentru următorul cadru financiar multi-anual (MFF), despre care Oettinger a afirmat că ar trebui să funcţioneze în perioada 2021-2017.

Oettinger a declarat că plănuieşte să transmită mesajul atunci când va efectua vizite în capitalele europene în următoarele câteva luni.

Până acum, bugetul UE a fost limitat la aproximativ 1% din PIB-ul blocului. Totuşi, priorităţile politice, combinate cu pierderea fondurilor britanice, necesită ca această limită să fie ridicată, a precizat Juncker.

Juncker a menţionat că bugetul UE costă zilnic contribuabilul de rând aproximativ o cană de cafea. “Sunt de părere că Europa merită mai mult decât o cană de cafea pe zi”, a adăugat el.

Parlamentul European şi Consiliul European vor negocia detaliile înainte de aprobarea finală a bugetului, care are nevoie de unanimitate în Consiliu pentru a fi adoptat.

Negocierile vor fi dure în condiţiile în care statele membre de regulă urmăresc să reducă cheltuielile, în timp ce Parlamentul European tinde să obţină mai multe fonduri.

Oettinger a avertizat că vor fi necesare “mari reduceri” în anumite programe.

Unele dintre obiectivele care necesită fonduri suplimentare ar fi crearea unei apărări europene comune, lupta împotriva terorismului şi protejarea graniţelor, în condiţiile în care tot mai mulţi refugiaţi încearcă să intre în Europa. De asemenea, există solicitări de creştere a cheltuielilor pentru cercetare şi transformarea economiei blocului într-una mai competitivă în era digitală.

Oettinger a adăugat de asemenea că vor fi necesari bani mai mulţi pentru a face faţă dezastrelor naturale, despre care a avertizat că se vor intensifica din cauza schimbării climatului. Sudul Europei a fost marcat anul trecut de incendii de pădure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor