Juncker ar dori ca Marea Britanie să reintre în UE după Brexit

Jean Claude Juncker
Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reînnoit miercuri propunerea adresată Marii Britanii de a rămâne în Uniunea Europeană, precizând că speră că, chiar şi în cazul finalizării Brexitului, Londra va face ulterior o cerere pentru a se alătura din nou blocului, raportează Reuters.

Adresându-se Parlamentului European, unde a susţinut marţi declaraţia preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că Marea Britanie poate să rămână în bloc, Juncker a afirmat că îşi asumă o parte din răspunderea pentru referendumul britanic din 2016 privind ieşirea din Uniunea Europeană.

“Consider în continuare că ieşirea Marii Britanii este o catastrofă, o înfrângere pentru care cu toţii trebuie să ne asumăm răspunderea”, a susţinut Juncker, răspunzând la o întrebare scrisă din partea unui europarlamentar german care a întrebat dacă preşedintele Comisiei Europene se simte responsabil pentru Brexit.

“Oricum, după ce britanicii vor ieşi [din bloc] în baza Articolului 50, totuşi există Articolul 49 care permite o recăpătare a statutului de membru, şi mi-ar plăcea ca acest lucru să se întâmple. Mi-ar plăcea ca acum să ne tratăm cu respect şi să nu ne abandonăm”.

În această lună, s-au amplificat în Marea Britanie discuţiile cu privire la organizarea unui al doilea referendum pentru susţinerea argumentelor pe baza cărora va ieşi Londra din bloc. Totuşi, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat marţi că nu există nicio îndoială că în martie 2019 va fi finalizat procesul ieşirii din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe