Agenţi din toate ţările uniţi-vă! / Administraţia Obama ia în considerare un parteneriat cu Rusia împotriva Statului Islamic

După ce iniţial s-a opus cu înverşunare unei colaborări cu Rusia în vederea soluţionării războiului sirian, acum, administraţia Obama pare să fie dispusă să creeze un parteneriat strâns cu Moscova în vederea combaterii grupului Statul Islamic.
Directorul CIA, John Brennan
Directorul CIA, John Brennan (Jim Watson—AFP/Getty Images)

Administraţia Obama ia în considerare, după atacurile din Paris, o posibilă creare a unui parteneriat strâns cu Rusia împotriva grupului terorist Statul Islamic, inclusiv o cooperare între serviciile de informaţii şi în domeniul contraterorismului, au declarat luni mai mulţi oficiali americani.

John Brennan, directorul CIA, a declarat că, în ciuda “neînţelegerilor semnificative” dintre Washington şi Moscova privind cele mai bune metode pentru soluţionarea conflictului sirian, el a continuat să menţină legătura cu guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin în vederea găsirii unei modalităţi de combatere a Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL sau ISIS). În acelaşi timp, oficialii americani au acuzat Rusia că, în loc să îşi direcţioneze atacurile aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic din Siria, îşi dedică resursele pentru consolidarea guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi pentru atacarea rebelilor sirieni moderaţi susţinuţi de SUA.

“Am avut mai multe conversaţii cu unul dintre omologii mei ruşi în ultimele câteva săptămâni în legătură cu modalităţile de întărire a cooperării ruso-americane în domeniul contraterorismului, în mod specific în privinţa ameninţării provenite din partea Statului Islamic”, a declarat Brennan la un forum privind securitatea globală ce a avut loc la Center for Strategic and Internaţional Studies.

După atacurile coordonate de vineri noaptea din Paris, în care au fost ucişi 132 de oameni şi răniţi alţi peste 350, preşedintele francez Francois Hollande a cerut Statelor Unite şi Rusiei să renunţe la neînţelegerile lor şi să se alăture unei alianţe globale împotriva grupului terorist. Luni, Hollande a declarat că speră că se va întâlni în curând cu preşedintele american Barack Obama şi cu liderul rus Vladimir Putin.

“Avem nevoie de o integrare într-o singură coaliţie a tuturor celor care luptă împotriva acestei armate teroriste”, a declarat Hollande într-un discurs susţinut în timpul unei sesiuni a Adunării Franceze la Palatul Versailles, conform Washington Free Beacon.

Brennan a părut să indice faptul că o colaborare mai strânsă cu ruşii în domeniul informaţii secrete este o posibilă. El a susţinut că peste 2.000 de cetăţeni ruşi din diverse zone din Asia Centrală, inclusiv Caucaz, Cecenia şi Daghestan s-au alăturat grupurilor jihadiste din Siria şi Irak, unii devenind lideri seniori în Statul Islamic.

“Ar trebui să fim capabili să ajutăm Rusia să împiedice fluxul de terorişti în interiorul teritoriului său, [în condiţiile în care aceşti] terorişti ar putea să desfăşoare anumite atacuri teroriste”, a declarat el. “Aşadar, am făcut schimb de informaţii. Cred că acest lucru trebuie îmbunătăţit.”

O potenţială alianţă antitero ce implică SUA şi Rusia ar marca o schimbare semnificativă de la opoziţia precedentă a administraţiei Obama de a colabora cu Moscova. Luna trecută, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că SUA “nu este pregătită să coopereze într-o strategie [rusească]” în Siria, care este plină de breşe, făcând referire la loviturile aeriene ruseşti care au ucis civili şi au vizat unele grupuri rebele ce au primit arme printr-un program CIA.

În plus, administraţia Obama a condamnat Moscova pentru susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei în cadrul unui conflict în care au murit peste 8.000 de oameni începând cu aprilie 2014.

Departamentul de Stat american nu a răspuns la o cerere pentru comentarii privind posbilitatea unei colaborări ruso-americane împotriva Statului Islamic.

În plus, Peter Cook, secretarul pentru presă al Pentagonului, a anunţat luni că SUA şi Franţa îşi vor accelera schimbul de informaţii.

“Secretarul pentru probleme de Apărare Ash Carter şi directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii, James Clapper, au dat noi instrucţiuni care vor permite personalului militar american să facă mult mai uşor schimb de informaţii cu omologii noştri francezi în privinţa unei game de provocări comune şi într-o măsură maximă permisă de legile şi politicile existente”, a susţinut Cook într-o declaraţie.