Irakul a avertizat în privinţa unui atac iminent al ISIL cu o zi înaintea atentatelor din Paris

Oficiali de rang înalt ai serviciilor irakiene de informaţii au avertizat coaliţia de ţări care desfăşoară atacuri aeriene împotriva grupului Statului Islamic în Siria şi Irak în privinţa unor atacuri iminente ce ar putea fi lansate de jihadişti.
Echipele de salvare sunt prezente în districtul 10 din Paris după atacurile teroriste, 13 noiembrie 2015.
Echipele de salvare sunt prezente în districtul 10 din Paris după atacurile teroriste, 13 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Serviciul irakian de informaţii a trimis o notificare în care a susţinut că liderul grupului Statul Islamic (ISIL), Abu Bakr al-Baghdadi, a ordonat un atac asupra ţărilor din coaliţia care luptă împotriva jihadiştilor în Siria şi Irak, precum şi împotriva Iranului şi Rusiei. Baghdadi ar fi cerut ca acele atacuri să aibă loc prin “atentate cu bombe, asasinări sau luări de ostatici în zilele care urmează”.

Notificarea, care a sosit cu o zi înaintea atacurilor sângeroase din Paris, în care au fost ucişi 132 de oameni şi răniţi alţii aproximativ 350, mai susţinea că irakienii nu deţin detalii specifice asupra momentului sau locului atacurilor.

În acelaşi timp, un oficial senior al securităţii franceze a declarat pentru Associated Press că serviciile de informaţii primesc zilnic astfel de comunicări şi ameninţări.

Totuşi, şase oficiali irakieni au confirmat informaţia din notificare, o copie a acesteia fiind obţinută de Associated Press. În plus, 4 dintre aceşti oficiali au avertizat în mod specific Franţa în privinţa unui potenţial atac.

Doi oficiali irakieni au declarat pentru AP că Franţa a fost avertizată în prealabil în privinţa unor detalii pe care autorităţile franceze încă nu le-au făcut publice.

Printre aceste detalii se numără faptul că atacurile din Paris ar fi fost plănuite în Raqqa, Siria – capitala de facto a Statului Islamic – unde atacatorii au fost pregătiţi în mod specific pentru această operaţiune şi cu intenţia de a fi trimişi în Franţa, conform Business Insider.

În plus, oficialii irakieni, care au cerut să rămână anonimi deoarece nu sunt autorizaţi să discute public despre aceste chestiuni, au mai declarat că o celulă inactivă din Franţa s-ar fi întâlnit ulterior cu atacatorii şi i-ar fi ajutat să execute planul.

Conform oficialilor irakieni, 24 de persoane ar fi fost implicate în operaţiune: 19 atacatori şi alte 5 persoane însărcinate cu logistica şi planificarea.