Afecţiune similară poliomielitei produce îngrijorare în SUA: 6 copii afectaţi în câteva zile

Enterovirusul D68 poate provoca mielită acută flaccidă. Simptomele sunt similare cu ale gripei, dar ulterior provoacă paralizia membrelor. Nu există niciun tratament specific.
Enterovirusul D68
Enterovirusul D68 (Getty Images)

Şase copii din Statul Minnesota (SUA) au fost spitalizaţi cu simptome similare poliomielitei, paralizia membrelor. Toţi au fost diagnosticaţi cu mielită acută flaccidă (acute flaccid myelitis /AFM), o infecţie care atacă sistemul nervos şi provoacă un fel de amorţeală a membrelor, până la pierderea completă a mobilităţii. Noul focar a lovit copii sub vârsta de zece ani, toţi fiind diagnosticaţi din 20 septembrie a.c.. Pentru această afecţiune nu există vaccin sau un tratament specific.

Primele cazuri

Primele cazuri cunoscute datează din 2014, când cinci copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 16 ani au contractat infecţia misterioasă, în California, având toate cele patru membre paralizate. Cauza ar fi un virus foarte rar, enterovirus D68 (EV-D68), un agent infecţios care - spre deosebire de alte enterovirusuri frecvente (care de obicei dau simptome respiratorii şi / sau tulburări intestinale uşoare) - a fost asociat cu simptome similare celor provocate de poliomielită. Simptomele iniţiale se aseamănă cu gripa: tuse, strănuturi, rinoree (secreţii nazale). Însă cei şase copii din Minnesota trăiesc în oraşe diferite, astfel încât nu este clar dacă răspândirea virală este cauza simptomelor lor.

Cursul bolii

Evoluţia bolii este fluctuantă. Potrivit datelor furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC) SUA, în 2014 au fost înregistrate 120 de cazuri, în 2015 numai 22, în 2016 au fost înregistrate 149 cazuri, în timp ce în 2017 doar 33. În 2018 se vorbeşte deja despre 46 cazuri.

În general, circulaţia cea mai intensă a enterovirusului se produce între lunile august şi octombrie. În 2016, povestea micuţului Daniel Ramirez, în vârstă de 6 ani, care a murit la spitalul din Seattle după ce a contactat virusul AFM, a impresionat. Copilul acuzase dificultăţi de vorbire, incontinenţă, durere la un picior şi vărsături.

Povestea lui Orville

Orville, în vârstă de 4 ani, a fost primul caz confirmat în Minnesota. Mama sa a relatat că în iulie fiul său avea simptome de gripă, dar în scurt timp nu şi-a mai putut mişca picioarele şi braţul drept. În spital se gândeau la un diagnostic de accident vascular cerebral. Diagnosticul de AFM a apărut atunci când copilul a început să aibă dificultăţi de respiraţie. Copilul este acum mai bine, şi-a recăpătat mobilitatea picioarelor, chiar dacă ritmul nu este perfect şi pentru moment şi-a recăpătat mobilitatea braţului.

Nu există niciun vaccin pentru enterovirusul „acuzat“, motiv pentru care medicii recomandă să se pună accentul pe prevenire: acoperirea gurii atunci când se tuşeşte sau strănută, să nu se meargă la şcoală sau la locul de muncă atunci când intervin simptome de boală, spălarea frecventă a mâinilor.

Virusul EV-D68 a fost izolat în anii '60 în California şi nu a stârnit o mare îngrijorare: este similar cu virusul poliomielitei, dar, de asemenea, cu virusuri care provoacă răceli simple. Până în prezent, nimeni nu s-a gândit că ar putea provoca mai mult de câteva simptome respiratorii. După epidemia din 2014-2015 a ajuns sub observaţia cercetătorilor şi există temeri că ar putea fi responsabil de misterioasa mielită acută flaccidă (AFM).

Mai multe informaţii: Six Minnesota kids struck down with mysterious polio-like syndrome that causes paralysis - but no one knows why, Use, paralysis such as polio is scary: hit 6 children in a few days

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură