Stentrode, prima "măduvă a spinării bionică" (video)
alte articole
Se numeşte Stentrode, este de mărimea unei agrafe de birou de 3 cm, cu un diametru de câţiva milimetri şi se pare că ar putea reda capacitatea de mişcare în mod independent pacienţilor paralizaţi din cauza unei maladii sau deteriorării măduvei spinării.
Sau cel puţin aşa au susţinut de curând cercetătorii de la Royal Melbourne Hospital (RMH), de la Universitatea din Melbourne şi Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, într-un studiu publicat în Nature Biotechnology, în care au explicat cum au reuşit să utilizeze acest tip de "măduvă a spinării bionică" pe câteva oi - în timpul unui experiment care a durat 190 de zile - pentru a înregistra semnale cerebrale de înaltă calitate provenite de la cortexul motor, care, la rândul lor, pot fi exploatate pentru a restabili mişcarea pierdută tocmai din cauza deteriorării măduvei spinării.
În acest sens, Nicholas Opie - autor principal al studiului, împreună cu colegii Thomas Oxley şi Clive May - a declarat: "Extrăgând semnalele nervoase înregistrate, le putem folosi pentru a controla scaune cu rotile, exoschelete, proteze sau calculatoare". Mai mult decât atât, cercetătorii australieni explică faptul că, în general, implantarea unor instrumente de acest tip necesită o craniotomie, procedură chirurgicală care poate declanşa răspunsuri inflamatorii periculoase.
Stentrode, însă, poate fi implantat la nivelul unui vas sanguin din apropierea creierului într-un mod similar cu cel al sistemului unui pacemaker cardiac, fiind vorba despre aşa-numitul "stent" auto-expandabil din titan, care aderă la peretele interior al vasului de sânge.
Scopul final al cercetătorilor australieni este acela de a reda funcţionalitatea şi mobilitatea pacienţilor cu paralizie totală, înregistrând activitatea creierului şi transformând informaţiile înregistrate în comenzi electrice care la rândul lor vor fi folosite pentru deplasarea membrelor printr-un exoschelet sau pentru a controla protezele.
Conform planului, prima intervenţie ar trebui să fie efectuată deja în 2017, oamenii de ştiinţă intenţionând să experimenteze această "măduvă a spinării bionică" pe unii pacienţi de la Royal Melbourne Hospital, afectaţi de paralizie a membrelor inferioare.
Procedura ar dura aproximativ 2 ore şi constă în efectuarea unei mici tăieturi la nivelul gâtului pacientului pentru a introduce un cateter care conţine un Stentrod, urmată de aplicarea acestuia pe cortexul cerebral motor (partea de unde pleacă impulsurile nervoase care activează mişcarea muşchilor voluntari) şi îndepărtarea cateterului.
Printre altele, stentul este dotat pe partea exterioară cu electrozi mici, astfel încât să fie identificate semnalele cortexului cerebral şi trimise unui dispozitiv mic implantat în umărul pacientului.
Stentrode va fi primul instrument care va permite un control direct al acestor dispozitive, folosind gândul.