UE aprobă acordul cu Grecia, pavând drumul pentru gazoductul TAP

Gazoductul Transadriatic a primit undă verde din partea Comisiei Europene şi, după finalizare, va transporta gaz din Azerbaidjan în Europa, prin Grecia. Liderii europeni consideră că acest proiect va ajuta blocul să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc.
(Captură Foto)

Comisia Europeană a aprobat joi un acord încheiat de Grecia pentru construirea unui nou gazoduct ce transportă gaz din Azerbaidjan, urmărindu-se să se reducă dependenţa energetică de Rusia.

Gazoductul Transadriatic (TAP), lung de 878 km, va transporta anual 10 miliarde de metri cubi de gaz din câmpul azer Shah Deniz II în Italia, trecând prin Grecia, Albania şi pe sub Marea Adriatică. Primele livrări către Europa sunt aşteptate în 2020.

Acordul încheiat de Grecia cu consorţiul Transadriatic prevede un regim fiscal special timp de 25 de ani pentru acest proiect.

Beneficiile fiscale ar putea afecta competiţia pe piaţa energetică europeană dar acest lucru va fi compensat de beneficiile pe care le va aduce proiectul, de exemplu în diversificarea surselor energetice ale Europei, a considerat Comisia.

“Stimulentele pentru investiţii oferite de guvernul elen sunt limitate la ceea ce este necesar pentru a face ca proiectul să funcţioneze şi se conformează cu normele de ajutor de stat comunitare”, a susţinut într-o declaraţie comisarul UE pentru competiţie, Margrethe Vestager.

Consorţiul de companii energetice care vor construi şi opera gazoductul TAP plănuieşte să investească în proiect 5,6 miliarde de euro într-o perioadă de 5 ani, dintre care 2,3 miliarde de euro vor fi investiţi pe teritoriul elen, conform Comisiei Europene.