Primă fabuloasă la Transgaz. Sute de mii de euro pentru reducerea cheltuielilor

(photos.com)

Într-o ţară în care a lucra la stat este, în genere, sinonim cu sărăcia, există totuşi şi locuri unde se câştigă bine. Chiar foarte bine. Un astfel de loc este Transgaz, firmă care i-a calculat directorului general o primă fabuloasă.

Potrivit turnulsfatului.ro, Petre Văduva, primul administrator ”privat” al societăţii naţionale de transport a gazelor naturale Transgaz SA, cu sediul în Mediaş a fost răsplătit cu o primă de 3.144.361 de lei (echivalent a 700.000 de euro) pentru rezultatele obţinute de Transgaz în 2014.

”Reuşita” lui Văduva este meritorie deoarece bonusurile le-a primit pentru obiective pe care tot el şi le-a stabilit, în principal pentru reducerea cheltuielilor companiei, scrie turnulsfatului.ro.

Petru Văduva a fost numit director general al Transgaz în vara lui 2013, în urma deciziei Guvernului de a aduce management privat în fruntea companiei. Potrivit contractului de mandat încheiat cu Petru Văduva, pe lângă salariu (remuneraţie fixă în valoare de 24.224 de lei, brut, lunar) directorul general al Transgaz mai are dreptul la o ”remuneraţie variabilă” formată din trei prime (bonusuri), care i se acordă dacă îndeplineşte tot atâtea obiective asumate pentru anul anterior: profit (EBIDTA, în termeni specifici), reducerea cheltuielilor de exploatare şi creşterea nivelului investiţiilor realizate.

Pentru 2014, Petru Văduva a bifat îndeplinirea a două din cele trei obiective: a crescut profitul şi a redus cheltuielile. Pentru creşterea EBIDTA, lui Petru Văduva i s-a calculat un bonus de 172.277 de lei iar pentru reducerea cheltuielilor, un bonus de 2.972.084 de lei. Practic, directorului i se cuvine potrivit contractului, 3% din economiile suplimentare realizate faţă de cele estimate în programul de administrare. Iar cum până la finele lui 2014 s-au cheltuit doar 878,5 milioane de lei din peste 1,06 miliarde de lei, câţi erau bugetaţi, Petru Văduva s-a trezit că are de încasat o imensă primă.

Conform sursei citate, din motive care nu au fost făcute publice, Văduva a renunţat la peste o jumătate din primă, cerând să încaseze doar aproximativ 327.000 de euro.

Articolul integral poate fi citit aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie