Afacerea lui Moş Crăciun
alte articole
Închirierea renilor a început să devină o afacere şi în România, mai ales de sărbători. Merg bine, însă, şi vânzările în această perioadă, preţurile sărind de câteva mii de euro pentru o pereche.
După cum scrie Agrointel.ro, este cerere mare de reni în preajma sărbătorilor de iarnă la cluburile de echitaţie din întreaga ţară. Unii îi închiriază cu orele, alţii chiar cu zilele. Tariful diferă în funcţie de localitate, dar şi de evenimentul la care participă animalele. În general, preţurile sunt mai mici în provincie - chiar cu mult mai mici – spre deosebire de Bucureşti, unde şi cererea este mai mare.
Centrul de echitaţie Diana din Râşnov (judeţul Braşov), de exemplu, a închiriat deja cei doi reni de la ferma proprie pentru mai multe zile pentru a fi expuşi într-un ţarc la Focşani, după cum spun oficialii de la Diana. Preţul este de 100 de euro pe zi, o sumă care permite proprietarilor să-şi recupereze “chiar şi în parte cheltuielile de peste an cu întreţinerea ”.
La Arad, o fermă din apropiere, a reuşit să închirieze cu 2.000 de euro renii pentru o săptămână. Mai precis, până pe data de 24 decembrie, după care renii sunt “liberi” de contract. Dacă găseşte cumpărător, proprietarul este chiar dispus să-i vândă la un preţ de 2.700 de euro perechea. Dacă are cerere, poate să-i aducă la comandă chiar din Suedia, aşa cum s-a mai întâmplat în alţi ani, mai ales că renii pot fi “un cadou deosebit de sărbători”.
Există şi întreprinzători în domeniu care au vândut deja primele exemplare în acest an. “Cumpărătorii sunt, în general, centre de echitaţie”, susţine un afacerist, citat de Agrointel.ro care tocmai a dat “un cuplu” de reni la un preţ de circa 3.000 de euro.
Şi în Bucureşti, cererea e mare. Un centru de echitaţie, de exemplu, are deja închiriaţi renii pentru întreaga perioadă a sărbătorilor. Cât despre preţ, acesta depinde de genul de eveniment, dar şi de ce “trebuie să facă animalele”, spun cei de la centru care nu vor cu niciun chip să comunice preţul cu care se închiriază animalele. Insistă, însă, că nici vorbă de 1.000 de euro pe oră cum se vehiculează în piaţă.