Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti în pericol să fie evacuat [video]
alte articole
Miercuri, începând cu ora 19, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române va avea loc un miting de protest, împotriva evacuării din clădire a instituţiei ce gestionează un autentic tezaur de manuscrise, cărţi, obiecte de artă etc., surprinzând evoluţia în timp a limbii, scrisului şi literaturii româneşti.
Angajaţii instituţiei şi impresionanta colecţie de 300.000 de piese (manuscrise, acte, corespondenţă, fotografii originale, artă plastică, obiecte memoriale etc.), vor ajunge în stradă pe 15 iunie, dacă autorităţile nu găsesc urgent o soluţie pentru deblocarea situaţiei. Clădirea muzeului a fost retrocedată în 2002, şi, după ani de procese, proprietarul, care susţine că nu i s-ar fi plătit chirie de 12 ani, cere evacuarea la 15 iunie, exceptând situaţia în care i se plăteşte un milion de euro, reprezend contravaloarea unei chirii de 30.000 euro/lună (cam dublu faţă de preţul pieţei) pentru ultimii trei ani. Proprietarul se arată dispus ca, dacă i se plăteşte această sumă să mai acorde autorităţilor cel puţin jumătate de an, pentru că Muzeul să poată fi relocat într-un spaţiu corespunzător.
Consilierii locali nu se arată deloc nerăbdători să achite banii ceruţi, condiţie în care s-a intrat într-un impas. Pentru a forţa evacuarea clădirii, proprietarul a întrerupt furnizarea gazelor iar astăzi, după orele prânzului a sistat şi alimentarea cu apă şi avertizează că va tăia şi curentul electric cât de curând, ceea ce practic înseamnă că muzeul nu va mai putea funcţiona.
Despre implicaţiile mutării Muzeului, cum s-a ajuns în situaţia ca instituţia să rămână fără utilităţi, ce înseamnă relocarea manuscriselor şi a colecţiilor, condiţiile care ar trebui întrunite de un nou sediu pentru muzeu, care ar fi soluţiile pentru a ieşi din impas puteţi afla urmărind interviul acordat publicaţi noastre de dl. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române, pe pagina originală Epoch Times.