Un vâlcean a descoperit 50 de kg de monede otomane de argint din secolul al XV-lea

AKCHE sau ASPRUL este o monedă turcească din argint, cea mai răspândită în Imperiul Otoman în perioada lui Mehmed al II-lea, care a circulat şi în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX. (http://www.colectionarul-roman.ro)
Epoch Times România
04.09.2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, l-a anunţat pe premierul Victor Ponta, în şedinţa de guvern de miercuri, că în judeţul Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede otomane de argint de la începutul secolului al XV-lea şi că a anunţat autorităţile. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României.

”Vreau însă să vă spun că ieri s-a întâmplat un lucru pentru care sunt foarte bucuros. În Goleşti, Vâlcea, un cetăţean a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede otomane de la începutul secolului al XV-lea şi a anunţat autorităţile culturale şi suntem pe recuperarea acestui tezaur”, a afirmat ministrul Daniel Barbu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a spus în glumă că speră ca monedele să nu îi fie cerute înapoi atunci când va merge în vizită oficială la Ankara.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a anunţat totodată că este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

”Tezaurul a fost descoperit întâmplător în data de 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţa (2 septembrie) Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora”, se arată într-un comunicat al muzeului.

Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor