Acuzaţiile de spionaj îndreptate spre Statele Unite sunt ”serioase”, afirmă Merkel
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat, luni, că acuzaţiile privind agentul de informaţii german care s-ar fi oferit să vândă informaţii americanilor sunt serioase şi, în cazul în care se dovedesc adevărate, acestea reprezintă o contradicţie în ceea ce ar însemna cooperarea dintre parteneri, notează Reuters.
Cazul riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Berlin şi Washington, care au fost testate dur în urma dezvăluirilor efectuate anul trecut cu privire la supravegherea cetăţenilor germani, inclusiv a cancelarului, de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA).
”Dacă rapoartele sunt corecte, acesta va fi un caz serios”, a afirmat Merkel.
”Dacă acuzaţiile sunt adevărate, pentru mine ar fi o contradicţie clară în ceea ce consider a fi o cooperare de încredere între agenţii şi parteneri”, a adăugat cancelarul german.
Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze până în acest moment cu privire la arestarea agentului de informaţii externe al Germaniei.
Conform surselor politice şi din informaţii, bărbatul recunoaşte că a vândut documente unui contact american. De asemenea, acesta s-ar fi oferit să vândă documente şi agenţilor ruşi.
Dacă suspiciunile sunt confirmate şi serviciile secrete americane sunt implicate, va deveni o problemă politică
Documentele includeau informaţii despre comitetul parlamentar înfiinţat pentru evaluarea acuzaţiilor lansate de fostul agent NSA Edward Snowden, găzduit în prezent de Moscova, conform cărora Washingtonul desfăşura o operaţiune de supraveghere pe scară largă în Germania.
Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că vor exista consecinţe dacă circumstanţele cazului de spionaj vor fi confirmate.
”Încă n-am terminat de curăţat (situaţia). Dar dacă suspiciunile sunt confirmate şi serviciile secrete americane sunt implicate, va deveni o problemă politică şi nu ne vom putea întoarce la business as usual”, a declarat diplomatul german.
Din cauza activităţilor de supraveghere întreprinse de poliţia secretă Gestapo în Germania nazistă şi de Stasi în Germania de Est comunistă, cetăţenii germani sunt deosebit de sensibili în privinţa supravegherii şi vor ca dreptul lor la intimitate să fie respectat.