Actul IX: Zeci de mii de poliţişti mobilizaţi în Franţa pentru protestele "vestelor galbene"
alte articole
Peste 5.000 de poliţişti au fost trimişi sâmbătă pe străzile Parisului pentru a monitoriza cel de-al nouălea weekend consecutiv de proteste desfăşurate de mişcarea “vestele galbene”, potrivit Deutsche Welle.
Protestele, numite astfel după vestele cu vizibilitate ridicată pe care le poartă, au fost marcate de repetate ciocniri între manifestanţi şi poliţie de când au izbucnit în luna noiembrie, ca răspuns la planul preşedintelui Emmanuel Macron de a creşte taxa pe carburanţi.
Sâmbătă, au fost folosite gaze lacrimogene şi tunuri cu apă în timpul ciocnirilor dintre grupuri mici de manifestanţi şi poliţie în apropierea Arcului de Triumf din capitala franceză.
Multe dintre districtele centrale ale Parisului au fost închise şi forţele de securitate au fost echipate cu vehicule blindate şi câini.
Zeci de bănci, magazine de bijuterii şi alte magazine de pe bulevardul Champs-Elysees au fost baricadate pe durata zilei de sâmbătă.
Protestele din Paris au avut loc în apropierea locului unde, anterior în aceeaşi zi, s-a produs o masivă explozie de gaz într-o brutărie, în care doi pompieri şi un turist spaniol au fost ucişi şi alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite.
Deşi majoritatea protestelor de sâmbătă au fost paşnice, peste 115 persoane au fost arestate la nivel naţional – inclusiv 74 în Paris – şi aproximativ un sfert dintre cei arestaţi în întreaga ţară au fost deţinuţi pentru posesie de diverse arme.
Ministerul francez de Interne a declarat că aproximativ 84.000 de persoane au ieşit pe străzile mai multor oraşe pentru a protesta, 8.000 fiind în Paris. Sâmbăta trecută s-au mobilizat 50.000 de persoane, iar la mijlocul lunii decembrie peste 60.000. În punctul culminant, protestele au atras peste 150.000 de manifestanţi în noiembrie 2018.
De asemenea, câteva sute de manifestanţi s-au ciocnit cu poliţiştii în oraşul central Bourges, unde s-au adunat aproximativ 5.000 de persoane în pofida interdicţiei pentru adunări publice.
Oraşul Bourges din centrul Franţei a ajuns în centrul atenţiei înaintea acestui weekend după ce un organizator de proteste a declarat pe Facebook că în oraş se poate ajunge uşor şi că acolo există o mică prezenţă poliţienească.
Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a avertizat manifestanţii paşnici că vor deveni complici dacă participă la proteste ce vor deveni violente.
De altfel, guvernul francez pregăteşte noi legi, inclusiv înregistrarea manifestanţilor violenţi, similare cu cele folosite pentru a controla ultraşii la meciurile de fotbal.
Premierul francez Edouard Philippe a furnizat miercuri detalii privind o „mare dezbatere” pe care guvernul intenţionează să o lanseze săptămâna viitoare în toate regiunile ţării.
Dezbaterea se va concentra pe patru subiecte principale: schimbările climatice, problemele democratice, taxele şi serviciile publice, a afirmat premierul. Oricine poate propune un eveniment local şi o platformă online va asigura un nou spaţiu pentru discuţii, a adăugat el.
Macron a propus dezbaterea pentru ca guvernul să poată asculta şi răspunde plângerilor esenţiale ale mişcării. După ce, iniţial, i-a numit pe manifestanţi „huligani” şi a promis că nu va ceda presiunilor, Macron a făcut un pas înapoi când a anunţat un pachet generos de concesii în valoare de 11,16 miliarde de euro, inclusiv creşterea salariului minim, reduceri de taxe pentru pensionari şi eliminarea taxelor pentru remuneraţia aferentă orelor de muncă suplimentare.