Dan Şova: Nu Bechtel este vinovat pentru creşterea sumei din contract de 4 ori, ci statul român

Dan Şova
Dan Şova (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.06.2013

Ministrul pentru Infrastructura de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat, joi, că statul român se face vinovat pentru creşterea la 9,6 miliarde de euro a sumei din contractul cu Bechtel, nu compania americană.

Invitat la Realitatea TV, Dan Şova a declarat că, iniţial, contractul a avut o sumă fixă, de 2,2 miliarde de euro. În 2005, contractul a fost modificat, introducându-se un preţ variabil.

„La vremea la care contractul a fost semnat de către Guvernul Adrian Năstase, autostrada avea un preţ fix. 2,2 miliarde euro. Prin înţelepciunea domnului Dobre (Gheorghe Dobre, fost ministru PDL), în 2005, au făcut o modificare a mecanismului financiar al contractului. Au acceptat cheltuieli care nu se suportă niciodată de către beneficiarul niciunui contract(…)Nu cei de la Bechtel au solicitat modificările contractuale care au dus la creşterea preţului de 4 ori, deci cu 400%, ci statul român a cerut acele modificări contractuale pe care Bechtel le-a semnat. În momentul în care modifici un mecanism contractual şi spui că-i dai tu bani, el lucrează şi aşteaptă să-i dai în continuare şi dacă nu-i aloci suma pe care o stabileşti în tabel, curg penalităţi”, a declarat Dan Şova.

Vineri, ministrul se va întâlni cu autorităţile locale din judeţele pe unde va trece autostrada. Scopul discuţiilor este identificarea de soluţii, altele decât cele gândite iniţial de Executiv.

“Nu vreau să spun în acest moment care este forma de realizare a autostrăzii Transilvania. La finalul discuţiilor sigur vom găsi soluţia cea mai bună”, a precizat Şova.

Imediat după desecretizarea contractului cu Bechtel, corpul de control va demara verificări la CNADNR.

„Desecretizăm Bechtel-ul. Asta se va întâmpla săptămâna viitoare. În ziua în care ordinul este semnat, corpul de control are deja ordinul semnat de premier şi intră în control la CNADNR cu obiect autostrada Transilvania”, a menţionat Şova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor