Actualităţi în domeniul demenţelor

Alzheimer (Lighthunter / Shutterstock)
Gina Zaragiu
24.02.2018

Conferinţa Naţională Alzheimer, Ediţia a 8-a, Actualităţi în domeniul demenţelor, organizată de Societatea Română Alzheimer, s-a desfăşurat în perioada 21 - 24 februarie 2018, în Bucureşti, la Willbrook Platinum Business & Convention Center.

Conferinţa a debutat cu 4 cursuri pre-conferinţă (un curs de neuropsihologie, un curs de neuroimagistică, un curs adresat studenţilor din anii mari de studii clinice, având ca temă abordarea persoanelor vârstnice şi recunoaşterea simptomelor cognitive discrete şi un curs de iniţiere în îngrijirea persoanelor vârstnice adresat asistenţilor medicali).

Cursurile adresate asistenţilor medicali, rezidenţilor, psihiatrilor, neurologilor, geriatrilor, psihologilor clinicieni, neuropsihologilor, specialiştilor în domeniul stimulării cognitive şi medicilor de familie fac parte dintr-un program educaţional amplu care şi-a propus să completeze educaţia formală a personalului medical în domeniul tulburărilor neurocognitive.

La Conferinţa Naţională Alzheimer2018 au fost prezenţi speakeri renumiţi, din ţară şi din străinătate, care au conferenţiat pe teme de actualitate, abordând atât aspecte medicale, de diagnostic şi îngrijire, cât şi de cercetare fundamentală, aspecte legislative şi terapii specifice. Dezbaterile s-au concentrat pe politicile sanitare în domeniu, pe posibilităţile de îmbunătăţire şi pe perspectivele dezvoltării şi aplicării unei strategii naţionale în domeniul demenţei. Ca şi la ediţiile anterioare, în paralel cu sesiunile ştiinţifice, a fost organizată sesiunea de workshop-uri dedicată pacienţilor, membrilor de familie şi publicului larg.

"Dorim să atragem atenţia asupra legii asistenţei medicale comunitare şi a normelor ei de aplicare, dar şi asupra faptului că psihiatria şi psihogeriatria nu sunt menţionate explicit în documentul legii. Pentru a veni în sprijinul pacientului credem că este necesară armonizarea acestei legi cu Legea Sănătăţii Mintale, cu Strategia Naţională de Sănătate şi cu Legea Asistenţei Medicale Comunitare, dar şi stabilirea unor parteneriate între Centrele Comunitare Integrate şi Centrele de Sănătate Mintală, care au atribuţii comune, constând în asistenţă medicală adresată persoanelor vârstnice cu tulburări psihice", a declarat Prof. Dr. Cătălina Tudose, Preşedintele Societăţii Române Alzheimer şi Preşedintele Conferinţei.

Epoch Times este partenerul media al Conferinţei Naţionale Alzheimer 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor