Active Watch: Apel către Victor Ponta şi Klaus Iohannis – dezbaterea trebuie să aibă loc într-un cadru echidistant!

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)

Agenţia de Monitorizare a Presei, Active Watch, constată cu îngrijorare impasul negocierilor dintre staffurile candidaţilor pentru organizarea unei sau a unor dezbateri directe între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale. Această situaţie este de natură să afecteze grav procesul electoral, blocând practic accesul publicului la informaţii indispensabile într-un moment cheie pentru democraţie, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.

Potrivit Agenţiei, dezbaterea deschisă, confruntarea de idei sunt esenţiale pentru ca alegătorii să-şi contureze opţiunea electorală, evaluând cei doi candidaţi, prin prisma ideilor politice promovate de aceştia şi prin comportamentul lor în cadrul întâlnirii directe.

Active Watch consideră inoportună propunerea ca aceste dezbateri să fie găzduite, succesiv, de patru televiziuni de ştiri, datorită comportamentului acestora în actuala campanie electorală - aşa cum fost diagnosticat de monitorizarea realizată de Active Watch – precum şi de-a lungul ultimilor ani nu oferă garanţii pentru o dezbatere echilibrată, echidistantă, competentă şi în limitele eticii profesionale.

În consecinţă, Agenţia de Monitorizare a Presei recomandă organizarea dezbaterii pe un teren neutru (de exemplu, la Parlament, cu posibilitatea filmării şi a transmiterii de către toate televiziunile interesate) sau la televiziunea publică (cu preluarea liberă a transmisiei de către toate televiziunile interesate).

De asemenea, se consideră că selecţia moderatorilor trebuie să ţină cont de comportamentul profesional al acestora din ultimii ani, să fie bazată pe criterii de competenţă profesională, independenţă editorială, echidistanţă politică, notorietate şi credibilitate în rândul publicului.

"Facem un apel la cele două tabere politice şi la cei doi candidaţi să dea dovadă de responsabilitate, de respect pentru electorat, şi să găsească de urgenţă o formulă care să permită organizarea unei dezbateri directe, în condiţii care să garanteze un cadru echidistant pentru întâlnire", se mai arată în comunicatul Active Watch.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne