Activewatch trimite o scrisoare deschisă posturilor de televiziune naţionale

Mircea Toma, preşedintele Active Watch
Mircea Toma, preşedintele Active Watch (Epoch Times România)

Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea şi buna-credinţă a realizatorilor de televiziune, având în vedere importanţa instituţiilor de presă în asigurarea informării corecte a publicului în contextul derulării campaniei pentru cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidenţiale.

"În opinia noastră, în perioada campaniei electorale din 3 octombrie – 1 noiembrie, principalele televiziuni de ştiri, Antena 3, B 1 TV, Digi 24, Realitatea TV şi România TV, au eşuat în procesul de organizare a unor dezbateri relevante cu cei 14 candidaţi la funcţia prezidenţială", se arată în comunicatul remis Epoch Times.

Astfel, ActiveWatch a identificat principalele abateri manifestate în cadrul dezbaterilor electorale televizate, din campania pentru primul tur al Alegerilor Prezidenţiale:

1. Partizanate făţişe concretizate prin ostilitatea deschisă faţă de candidaţii indezirabili şi eliminarea atitudinii critice faţă de candidaţii agreaţi de realizatorii TV.
2. Marginalizarea candidaţilor şi a temelor electorale atât prin spaţiul alocat, cât şi prin prezentarea în exces a unor evenimente conexe campaniei electorale,
3. Încurajarea confruntărilor între politicieni, în detrimentul dezbaterii ideilor politice şi fără a arăta preocupare faţă de agenda electoratului
4. Promovarea şi încurajarea atacurilor la persoana şi proceselor de intenţie, fără a asigura drept la replică ori probarea afirmaţiilor cu probe temeinice.

Aceste abateri au fost prezente în diverse ponderi şi intensităţi la posturile de ştiri monitorizate.

"Încurajam ziariştii şi realizatorii de la televiziunile de ştiri să contribuie la informarea corectă a cetăţenilor, prin dezbateri aplicate pe programele şi strategiile celor doi candidaţi rămaşi în cursă. De asemenea, reamintim televiziunilor că alegătorul are nevoie de informaţii despre candidaţi mai mult decât de analize ale scenariilor politice şi, în consecinţă, să acorde ponderea cuvenită profilului candidaţilor.

Considerăm că orice concesie de la misiunea de informare corectă şi obiectivă va influenţa negativ viaţa democratică din România.
În plus, campania electorală trece, patronii se schimbă, dar jurnalistul rămâne faţă în faţa cu publicul şi colegii săi, iar bunul cel mai de preţ al unui jurnalist este calitatea sa profesională şi reputaţia să", se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne