REVISTA PRESEI ECONOMICE - Chinezii vor să pună mâna pe elemente cheie din infrastructura României
Chinezii vor să finanţeze proiecte de peste 3 miliarde de euro în România. Despre acest subiect, dar şi despre cardurile europene de sănătate aflaţi din revista presei economice.
ZF: Contractul pentru cardurile europene de sănătate, atribuit companiei S&T România SRL, singura firmă înscrisă la licitaţie
Contractul pentru producţia şi distribuţia cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate, în valoare de două milioane de lei fără TVA, a fost atribuit de CNAS companiei S&T România SRL, aceasta fiind, de altfel, singura care a înaintat o ofertă.
Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, contractul a fost atribuit în 22 august, prin negociere fără anunţ de participare.
Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare este aceea că “ansamblul ofertelor prezentate ca răspuns la o licitaţie deschisă, la o licitaţie restrânsă sau la un dialog competitiv a fost neconform sau inacceptabil”, astfel că “au fost luate în considerare la negocieri doar ofertele care au respectat criteriile de selecţie calitativă”, se menţionează în anunţ.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) mai precizează, în anunţ, că a fost primită o singură ofertă, aceasta fiind, implicit, cea a firmei declarate câştigătoare.
Contractul privind producţia şi distribuţia cardurilor europene de sănătate nu va putea fi subcontractat, se mai arată în anunţ.
CAPITAL: Chinezii vor să finanţeze proiecte de peste 3 mld. euro în România. Vezi ce le-a atras atenţia
Băncile chineze sunt interesate să finanţeze proiecte în România în valoare de peste 3 miliarde de euro fie prin finanţarea companiilor chineze care doresc să dezvolte proiecte în România, fie prin participarea la procesul de privatizare al companiilor româneşti, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS).
China Development Bank a solicitat delegaţiei române la Beijing, conduse de ministrul delegat pentru marile proiecte, Dan Şova, realizarea, până în luna noiembrie, a unor prezentări detaliate şi estimări financiare ale proiectelor de investiţii prioritare pentru România în vederea analizării lor în scopul demarării viitoarelor proceduri de finanţare.
Proiectele majore care au atras atenţia companiilor chineze sunt autostrada sau drumul expres de la Piteşti la Craiova, 100 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Gilău şi Suplacu de Barcău, termocentrala de la Rovinari, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi hidrocentrala de la Tarniţa.
ECONOMICA.NET: România vrea să iasă pe piaţa externă cu a doua emisiune de obligaţiuni în acest an
România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat joi ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care anticipează că oferta va atrage cel puţin 1 miliard de euro, în monedă europeană, transmite Bloomberg.
Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. Obligaţiunile poloneze cu maturitate similară au un randament de 2,14%.
“Vom realiza emisiunea în acest an pentru că face parte din strategia noastră multi-anuală, dar nu suntem presaţi să o facem astăzi sau mâine. Vom găsi cea mai bună fereastră de oportunitate”, a spus Voinea într-un interviu în Polonia.
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.
Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank România.